Samaržija: Pobornik sam COVID potvrdi, u ovom trenutku to nije pitanje ograničenja slobode

29.10.2021.

19:32

Autor: Dnevnik/HTV

Miroslav Samaržija

Miroslav Samaržija

Foto: Dnevnik / HTV

- Nemam nikakvih dvojbi. Za mene uvođenje obveznih COVID potvrda ima trojaku ulogu: preventivnu, protektivnu i edukativnu. Nije to pitanje ograničenja slobode u tom trenutku. Kad dođete na granicu i trebate se legitimirati - cijeli postupak gledate ozbiljnije. Ja kao cijepljeni građanin nevoljko ulazim u restorane jer oni oko mene nisu cijepljeni, izjavio je u Dnevniku HTV-a akademik Miroslav Samaržija, ravnatelj Klinike za plućne bolesti Jordanovac. 

Smatra da su premijer i Stožer dosad "odlično balansirali između demokracije, ljudskih sloboda i kolektivne odgovornosti". Međutim, dodaje - nakon dvije godine bolesti, stvar se malo mijenja. Naša individualna odgovornost mora imati kolektivnu dimenziju, "ne možemo se praviti da se radi o bolesti koja će se dogoditi nekome drugome, u nekom drugom vremenu - evidentno je da neće".

- Kad se govori o vakcinaciji kao prevenciji, očekivali biste da je kolektivna svijest da čuvamo jedni druge barem jednako značajna kao potreba za zadovoljenjem vlastitih stavova ili potreba, kazao je te dodao kako zaposleni u medicini nikad ne diskriminiraju građane u odnosu na to jesu li ili nisu napravili neki medicinski postupak.

Žurno liječenje trebaju i kronični i COVID bolesnici, sustav je opterećen 

Potvrdio je da nema nikakve razlike između COVID bolesnika i pružanja usluga kroničnim bolesnicima - jer i jedni i drugi zahtijevaju žurno liječenje. Sve to radi enormno opterećenje unutar struke. Međutim, dodao je Samaržija - "Naučili smo na tu igru. Što se tiče korone to je postala planirana i očekivana dodatna aktivnost". 

Miroslav Samaržija u Dnevniku HTV-a

Miroslav Samaržija u Dnevniku HTV-a

Foto: Dnevnik / HTV

Opterećenost zdravstvenog sustava 

- Situacija je dvojaka. Imamo dvije godine iskustva s COVID-om pa nas ništa ne iznenađuje. S druge strane smo umorni - jer se 10 do 30 posto kapaciteta Onda to organizacijski napravi puno problema. Naročito u trenucima kad infekcija bukne, poručio je Samaržija.

O novim varijantama virusa i potrebi dodatne zaštite

Na pitanje hoće li se zbog novih varijanti virusa morati modificirati cjepiva koja imamo odgovorio je potvrdno.

- Međutim kod nas nije problem kad će doći nova generacija cjepiva. To nije ni znanstveni problem jer su postojeća cjepiva 70 do 80 posto djelotvorna i na delta varijantu. Samo ih mi ne koristimo, kazao je Samaržija.

Mišljenja je da će se koronavirus ponašati slično gripi. Svakom sezonom će se pojaviti drugačiji podtipovi, pa će se cjepiva modificirati. Danas smo, dodaje - to veliko znanstveno složeno pitanje stavili pod auditorij koji nije profesionalan.

Novi problemi se generiraju vremenom

- Time smo napravili više zbrke s razumijevanjem tih informacija, umjesto prave koristi. Prava korist je vrlo jednostavna: 'Ako imamo cjepivo, onda se cijepimo'. To je potrebno napraviti što brže u što većem udjelu populacije, zaključio je.

Nije baš uvjeren da ćemo procijepiti dvije trećine odrasle populacije. Gužve, su kaže - na Velesajmu, ali ima mjesta gdje nema nikoga. Također, nije sigurno hoće li oni koji su primili prvu ili drugu dozu - doći na docjepljivanje trećom dozom.

Novi problemi se generiraju vremenom i zato sam ja pobornik COVID potvrda, poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!