08:28 / 29.10.2021.

Autor: HRT

U Hrvatskoj 4392 novozaražena, ohrabruje porast interesa za cijepljenjem

Glasnogovornik Vlade Marko Milić objavio je na Twitteru kako ohrabruje porast interesa za cijepljenjem.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić objavio je na Twitteru kako ohrabruje porast interesa za cijepljenjem.

Foto: HRT / Twitter

Rast broja novozaraženih u Hrvatskoj ne zaustavlja se. U posljednja 24 sata zabilježena su 4392 nova slučaja zaraze, čak 1100 više nego prije tjedan dana. Kao i jučer, s COVID-om je preminulo 26 osoba. Nastavlja se i rast broja pacijenata na bolničkom liječenju kojih je 1311, kao i onih na respiratoru, danas 171.

Cjepivo nije svemoćno i uz njega se i dalje treba držati osnovnih mjera: razmaka, nošenja maske, pranja ruku. Epidemiolozi to smatraju ključnim elementima za suzbijanje pandemije. A, u njoj bilježimo nove visoke brojeve. 4392 novozaraženih od 12.2007 testiranih. Udio pozitivnih je 36 posto. 73 posto novozaraženih nije cijepljeno nijednom dozom. U bolnicama koje se pripremaju za otvaranje dodatnih kapaciteta raste i broj onih kojima je potrebna zdravstvena skrb.

U posljednja 24 sata hospitalizirano je još 169 osoba , od kojih 64 i pol posto nije cijepljeno. 32 nove osobe su na respiratoru, njih 81 posto nije bilo cijepljeno. Kao i jučer, s COVID-om je preminulo 26 osoba. Od njih, 77 posto nije bilo cijepljeno.

Problem, dakle, čini nedovoljna procijepljenost u općoj populaciji - manja od 47 posto te mnogo skromnija među adolescentima koji čine i trećinu ukupno zaraženih. Odraslog je stanovništva cijepljeno malo više od 56 posto.

Liječnici obiteljske medicine morat će pozivati starije od 65 godina na cijepljenje

Unatoč velikom broju novozaraženih, čini se da Stožer i dalje ne razmišlja i uvođenju novih mjera, i to zato što smatra da je cijepljenje, ponovili su danas na konferenciji, jedino rješenje.


Pozvali su ponovno sve građane koji se nisu cijepili - da to učine, s obzirom na nisku razinu procijepljenosti u našoj zemlji. 


Posebno su danas istaknuli važnost zaštite najugroženijih skupina, a to su stariji od 65 godina. Naime, njih čak 40% dosad nije cijepljeno. Kako bi poboljšali situaciju, uveli su novu mjeru - od sada će liječnici obiteljske medicine pozivati svoje pacijente starije od 65 godina na cijepljenje. Računa se na odnos povjerenja između liječnika i pacijenata.


Podsjetili su još jednom da je upravo ta skupina ugrožena i zbog slabijeg imuniteta, posebice ako imaju još neke bolesti. 


Izrazili su zadovoljstvo što cijepljenje ipak malo napreduje, primjerice na punktu na Zagrebačkom velesajmu jučer je potrošeno 13 tisuća doza cjepiva, od toga je 6000 bilo prva doza.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić objavio je na Twitteru kako ohrabruje porast interesa za cijepljenjem.

"U dva dana prvom dozom cijepilo se preko 10.000 građana! Raste i broj cijepljenih booster dozom, što je preporuka i svima koji su se cijepili prije 6 ili više mjeseci, kao i za naše starije sugrađane i imunokompromitirane osobe", napisao je.

Gužva na Velesajmu

Zbog nezaustavljivog pogoršanja epidemiološke situacije sve je veći interes za cijepljenje. Nakon dugo vremena, velika gužva na Zagrebačkom velesajmu - red za cijepljenje bio je dug nekoliko stotina metara.

Pritisak na zdravstveni sustav raste. Zbog toga bolnice od idućeg tjedna prelaze na novi režim rada. U bolnici u Dubravi trenutačno su popunjene tri četvrtine kapaciteta namijenjenog za oboljele od COVID-a, a u sljedećih nekoliko dana moglo bi biti sve popunjeno. Poboljšanje situacije ne očekuje se do polovine studenog. Za ponovni prihvat pacijenata s COVID-om priprema se i zagrebačka Arena.

Voditelj Kriznog stožera KB Dubrava prof.dr. Bruno Baršić za Studio 4 HTV-a rekao je jutros kako u KB Dubrava trenutno ne nedostaje kreveta za hospitalizaciju oboljelih od COVID-a ali su, kaže, "pri kraju".

- Imamo 120 COVID kreveta, sada smo došli na popunjenost 74 jutros u respiratornom centru, 20 u intenzivnoj, tako da ćemo u sljedeća dva-tri dana biti potpuno popunjeni. Kako druge bolnice isto planiraju proširenja, nada se da do toga neće doći ali već su sada, upozorava, blizu kriznih momenata.

Ne isključuje angažiranje i drugih ustanova u liječenje COVID bolesnika. Očekuje mobilizaciju svih bolničkih centara.

- Zaključak je ekspertne skupine, ravnatelja bolnica, da će sve bolnice participirati - rekao je, dodavši kako bolnice Sv. Duh i Merkur nisu dosad imale COVID odjele.

Na novoj tjednoj karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti cijela je Hrvatska tamnocrvena, kao i veliki dijelovi istočne Europe. Prošlog su tjedna tamnocrvenom bojom bili označeni Grad Zagreb i panonska Hrvatska, a jadranska i sjeverna Hrvatska - crvenom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!