Stožer: 1394 nova slučaja zaraze, preminulo 9 osoba

17.09.2021.

07:58

Autor: HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 1394 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7991. Među njima je 651 pacijent na bolničkom liječenju, od kojih je 77 na respiratoru. Preminulo je 9 osoba, priopćio je nacionalni Stožer civilne zaštite.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 389.654 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 8481 preminula, ukupno su se oporavile 373.182 osobe od toga 1037 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 18.710 osoba. Do danas je ukupno testirano 2.706.528 osoba, od toga 11.159 u posljednja 24 sata.

Zaključno sa 16. rujna utrošeno je 3.356.659 doza cjepiva, a cijepljeno je 43,76% ukupnog stanovništva, odnosno 52,52% odraslog stanovništva. Na dan 16. rujna utrošeno je 8.039 doza cjepiva, a od toga su 5084 osobe cijepljene prvom dozom.

Zaključno sa 16. rujna 1.775.653 osobe cijepljene su barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.663.891 osobu (1.581.006 osoba cijepljeno dvjema dozama te 82.885 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 49,29% odraslog stanovništva.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je na konferenciji Nacionalnog stožera kako je naručeno nešto više od 300.000 novog cjepiva - inovativnog, proteinskog cjepiva za koje se najavljuje da će biti jako učinkovito.

- Cijena mu je niža od mRNA cjepiva, a najavljeno je da se radi o cjepivu koje ima dosta nizak postotak nuspojava. Još nije evaluirano od strane EMA-e, a ako se pokaže da bolje djeluje na varijante koje dolaze - naručit ćemo više doza, rekao je. Iznio je podatak da je velika većina europskih država naručila Sanofijevo cjepivo - najviše Njemačka.

Učenici u dobi od 10 do 18 godina čine gotovo 20 posto ukupnog broja oboljelih. Trenutačno je na koronavirus pozitivno 1922 maloljetnika, a nastava je tek počela.


- Moram priznati, brojke novozaraženih koronavirusom su nas iznenadile, iako smo znali da će rasti početkom školske godine i da je u cirkulaciji delta soj, koji je zarazniji i koji češće uzrokuje kliničku sliku, odnosno djeca nisu toliko bez znakova ikakvih bolesti kao što su možda bili prethodne školske godine, kazala je u jučerašnjem Dnevniku HTV-a epidemiologinja Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. "Očekivali smo porast, ali je on možda nekako veći nego što smo se nadali", zaključila je.

Sinjske škole slušaju HZJZ, a ne Bulja

U Sinju ravnatelji osnovnih i srednjih škola odlučili su zanemariti preporuku lokalnog Stožera, koji je na prijedlog gradonačelnika Mire Bulja ukinuo obvezu nošenja maski u školama. Učenici, učitelji i nastavnici jučer su nosili maske. 

U Krapinskim Toplicama i jučer su pred osnovnom školom bili zaštitari i policija. Učenik osmog razreda, čiji roditelji ne žele da u školi nosi masku, ponovno nije bio na nastavi u učionici. Dio jutra s ocem je sjedio u školskom dvorištu, a došao je samo na sat Tjelesne i zdravstvene kulture, koji je održan na školskom igralištu. Ravnatelj tvrdi da se poduzima sve kako bi cijela situacija što manje utjecala na ostale učenike i održavanje nastave.

Ništa bez znanosti

Koronavirus bio je i jedna od tema na 5. konferenciji "Znanost za mlade u Vukovaru". Znanstvenik Ivan Đikić ocijenio je da se još ne ulaže dovoljno u znanost i mlade, iako jedino znanost može ponuditi prave odgovore, kao što je učinila u slučaju pandemije. Rekao je da nam je COVID kriza pokazala da nitko danas ne može riješiti nijedan ozbiljan problem sam. 

- Otvorena znanost, suradnja sa znanstvenicima, globalna povezanost, je bila najbolji način borbe protiv COVID-a, i u tome smo fenomenalno uspjeli kao znanstvenici, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!