19:04 / 16.09.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Sve snažnije ulazimo u četvrti val epidemije, mladi na udaru

Borba protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa

Foto: Grgo Jelavic/Zeljko Lukunic/Zvonimir Barisin / PIXSELL/Shutterstock

Sve snažnije ulazimo u četvrti val epidemije. Danas imamo 1369 novozaraženih pa je trenutačno oboljelih od COVID- u Hrvatskoj već više od 7.600. Pritisak na bolnice raste, a s ovolikim brojem novozaraženih proteklih dana, uz nedovoljnu procijepljenost, očekuje se da će idućih dana i tjedana taj pritisak biti sve jači. Na Covid odjelima je više od 600 zaraženih, na respiratoru 72. Preminulo je još devet osoba pa se broj žrtava epidemije u Hrvatskoj već sasvim približio brojci od 8.500.

Na europskoj koronakarti Hrvatska je i dalje crvena. Broj zaraženih raste, bolnice se pune, od jučer je na respiratoru 8 bolesnika više. Od početka tjedna preminule su 32 osobe. 

- U proteklih tjedan dana više od 420 osoba, a to je 8 punih autobusa - moralo je ostati na bolničkom liječenju. Kao što sam uvodno rekao njih više od 77 posto nije bilo cijepljeno. Dakle hospitalizaicja se u velikom broju slučajeva mogla izbjeći, upozorio je ministar Vili Beroš na sjednici Vlade.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako je 93 posto svih preminulih starije od 60 godina. A kako ulazimo u jesen, apelrao je na sve građane starije životne dobi da se cijepe i na taj način zaštite.

U Lici nije cijepljeno više od polovine starijih od 80 godina

U Ličko-senjskoj županiji nije cijepljeno više od polovine starijih od 80 go dina. Na terenu je mobilni tim Doma zdravlja Gospić koji cijepi građane u njihovim domovima, kazala je glavna sestra Doma zdravlja Gospić Katarina Grgurić.

Od kada su se učenici, prije 10 dana, vratili u školske klupe, zaraza se širi. Samo jučer pozitivan nalaz dobilo je 360 školaraca. Trenutačno su na koronavirus pozitivna 1922 djeteta do 18 godina. Ministar Vili Beroš upozorio je da je broj oboljelih u dobrnoj skupini od 10-19 godina izjednačen sa brojem novooboljelih od 30-39 godina.

Popisivači stanovništva i kontrolori moraju imati COVID potvrde, koje će biti obvezne i za posjetitelje sajmova jer je na snazi nova odluka, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Dopušteno je održavanje sajmova i drugih gospodarskih i turističkih događanja te priredbi na kojima se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima - uz uvjet da organizator osigura da u te prostore ulaze samo osobe koje posjeduju EU digitalnu covid potvrdu, kazao je.

A valjanost covid potvrdi, kažu - uskoro bi se trebala produljiti s 9 na 12 mjeseci. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!