Potvrđena osnovanost USKOK-ove optužnice protiv Dragana Kovačevića

16.05.2023.

Zadnja izmjena 13:25

Autor: Hina/Dnevnik/HRT/R.S.

Dragan Kovačević

Dragan Kovačević

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je osnovanost USKOK-ove optužnice, kojom se bivši direktor JANAF-a Dragan Kovačević, poduzetnik Krešo Petek i još petorica terete za mito i namještanje poslova za Janaf, vrijednih oko 100 milijuna kuna. 

Krešimir Ostrogonac, zamjenik v.d. ravnateljice USKOK-a, rekao je da je optužno vijeće u cijelosti potvrdilo optužnicu protiv Dragana Kovačevića i ostalih okrivljenika.

- Ono što sada slijedi je početak suđenja. Predmet treba biti dodijeljen u rad novom sucu, a nakon toga slijedi zakazivanje rasprave. Radi se od tri točke optužnice, kaznena djela primanja i davanja mita, kaznena djela nezakonitog pogodovanja, poticanja i pomaganja u tim kaznenim djelima. Ukupna vrijednost dodijeljenih poslova je oko 100 milijuna kuna, dodao je Ostrogonac. 

Upitan hoće li kao svjedoci biti pozvani bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i aktualni hrvatski predsjednik Zoran Milanović, Ostrogonac je odgovorio da će na sud biti pozvani svjedoci koji su potrebni za dokazivanje u ovom kaznenom predmetu.

- Ne mogu ni potvrditi niti opovrgnuti. Zasad ne mogu ništa konkretnije reći, dodao je.

Optužno je ročište započelo jutros, a tijekom stanke prvoosumnjičeni Dragan Kovačević izašao je pred novinare.

- Mi se nadamo samo da će ovo suđenje brzo završiti. Kao što sam ovdje rekao, da ne bude opet deset godina, pa da me oslobode. Dakle, ja želim brzo suđenje, pošteno suđenje, jer sad smo utvrdili da niti jednog, jedinog dokaza u ovoj lažiranoj i ne znam kako da kažem, optužnici nema. Motivi su bili da se od mene tražilo da ja dam mandat na raspolaganje, ostavku. Ja to nisam dao i iza toga je krenula cijela "hajka", rekao je Kovačević. 

Uz Kovačevića, USKOK-ovom optužnicom obuhvaćeni su poduzetnici Krešo Petek, Edo Seifried, Ivan Širić i Vatroslav Sablić, bivši direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vlado Zorić i nekadašnji direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc.

USKOK tvrdi da je Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna. Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.

Kovačevićeva odvjetnica Jelena Batarelo kazala je prije sjednice optužnog vijeća kako i dalje drže da je riječ o montiranom procesu'' te da se optužnica ''temelji na konstrukcijama i lažima.

- On inzistira na tome da je sve pogrešno interpretirano, sad optužnica ništa od toga i ne sadrži', kazala je Batarelo prije potvrđivanja optužnice.

Poduzetnik Krešo Petek je, uz novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića i bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, zahvaćen istragom i u drugom kraku afere Janaf koja se također odnosi na namještanje poslova Elektrocentru Petek.

USKOK je krajem ožujka ove godine pokrenuo novu istragu protiv Kovačevića kojeg sumnjiči da je od Peteka uzimao novac u zamjenu za namještanje poslova u Janafu, a Peteka da je Kovačeviću i njegovoj obitelji te prijateljima kupovao odjeću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!