Nova istraga protiv Dragana Kovačevića i Kreše Peteka

23.03.2023.

Zadnja izmjena 11:36

Autor: HRT/D.M.

Dragan Kovačević

Dragan Kovačević

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uskok je pokrenuo novu istragu protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića kojeg sumnjiči da je od poduzetnika Kreše Peteka uzimao novac u zamjenu za namještanje poslova u Janafu, a Peteka da je Kovačeviću i njegovoj obitelji te prijateljima kupovao odjeću. Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete osumnjičenika, u četvrtak izvijestilo da je pokrenulo istragu zbog sumnje na primanje i davanje mita.

Dragana Kovačića tereti da je od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. tražio od Kreše Peteka da mu predaje nagrade u novcu i financira njegove privatne troškove u zamjenu za pogodovanje u okviru Janafovih nabava za izbor izvođača radova. To se, tvrde u Uskoku, odnosi i na pogodovanje u okviru radova za koje su u takvim nabavama odabirani Petekova tvrtka Elektrocentar Petek i njegovi poslovni partneri.

Kovačević informirao Peteka o klasificiranim Janafovim planovima


Precizirali su da je Kovačević najprije informirao Peteka o Janafovim poslovnim planovima, planiranim investicijama i dinamici provođenja izbora izvođača radova, iako je znao da su ti podaci klasificirani kao poslovna tajna. Time je omogućio Peteku odabir investicija koje odgovaraju njegovim interesima, a ujedno i prednost pred konkurentima u pripremi natječaja za izvođenje radova.

Kovačević je potom, nastavlja Uskok, odobravao natječaje za koje je Petek pokazao interes, a u slučaju da su ponude Peteka i njegovih poslovnih partnera prelazile iznos procijenjene vrijednosti, preraspodijeljivao je novac u okviru Janafovog proračuna kako bi nabave bile dodijeljene Peteku i partnerima po njima prihvatljivim uvjetima. Pritom je Kovačević davao suglasnost za odabir Petekove tvrtke i njegovih partnera, iako ta Kovačevićeva ovlast nije propisana Janafovim Statutom ni pravilnicima.

Kupnja odjeće za obitelj, prijatelje i poznanike


U Uskoku ističu i da je Kovačević nakon zaključenja ugovora osiguravao žurnu isplatu predujma Elektrocentru Petek i Petekovim poslovnim partnerima, kao i redovite te žurne isplate za izvedene radove. Sumnjaju da je Petek u zamjenu za dobivanje poslova isplatio Kovačeviću najmanje 13.272 eura u gotovini, a Petek je, na Kovačević zahtjev, podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta. Petek je odjeću, nadodaje Uskok, kupovao Kovačeviću, članu njegove obitelji te njegovim prijateljima i poznanicima.

Druga optužnica: Kovačević od Peteka dobio dva stana


Uskok je u srpnju 2022. podigao optužnicu protiv Kovačevića, Peteka i njihovih suokrivljenika za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom. Tvrde da je poduzetnik Krešo Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna. Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove. Uz Kovačevića i Peteka optužnicom su obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.

I dok tužiteljstvo osumnjičene tereti za teška korupcijska nedjela i traži oduzimanje protupravno stečene dobiti, Kovačevićeva obrana optužnicu naziva "lažnom, izmišljenom i naručenom". Obrana smatra i da sud neće potvrditi ovu optužnicu, a ako to i učini kažu da će na suđenju "dokazati istinu". Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda Uskokovu optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu. Petek je, uz novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića i bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, zahvaćen istragom i u drugom kraku afere Janaf koja se također odnosi na namještanje poslova Elektrocentru Petek.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!