10:26 / 16.02.2022.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Kovačević: Ukrajina je žrtva Rusije i SAD-a

Božo Kovačević

Božo Kovačević

Foto: Studio 4 / HRT

Božo Kovačević, bivši veleposlanik RH u Rusiji, rekao je u emisiji Studio 4 kako svijet može „odahnuti” jer sasvim sigurno ovih dana neće izbiti oružani sukob između Rusije i Ukrajine. Naglašava kako nije bila invazivna ruska namjera na Ukrajinu. 

Svijet može "odahnuti"

Svijet može "odahnuti"

Foto: Studio 4 / HRT

- Smisao mobilizacije ruskih snaga bio je da se odvrati Ukrajina od provedbe oslobodilačke akcije u području Donbasa, govori i dodaje kako je očito da je SAD poticao ukrajinskog predsjednika da takvu akciju poduzme, a Rusija je da bi odvratila Ukrajinu stacionirala znatne vojne snage na granicama Ukrajine, rekao je i dodao kako je u ovom trenutku diplomacija pobijedila, ali se treba naglasiti kako je diplomacija propustila šansu 2013. i 2014. godine i to je razlog današnje situacije u Ukrajini.

- Ukrajina je žrtva Rusije, ali i žrtva Zapada, osobito SAD-a koji iskorištava Ukrajinu u svom nadmetanju s Ruskom federacijom, naglašava.

Kovačević govori kako je izbjegnuto izbijanje ratnog sukoba visokog intenziteta, ali neki dijelovi Ukrajine su i dalje izvan ustavno pravnog djelovanja zemlje i status  quo je za Ukrajinu nepovoljan, ali je povoljan za Rusiju, zato što on jamči da Ukrajina ne može uči u NATO savez. Smatra da su SAD postigle polovičan uspjeh. One će moći reći da su uspjele pokazati da je njihovo energično postavljanje Rusiju od, za njega nepostojeće, namjere da organizira invaziju Ukrajine.

- Napokon su stavljene teme na dnevni red na kojima Rusija inzistira, a to je pojam nedjeljive sigurnost. Rusija inzistira da osiguranje jedne članice OESS-a ne može biti ostvareno tako da se ugrozi sigurnost druge članice, a širenje NATO pakta na Istok, Rusija smatra ugrožavanjem svoje nacionalne sigurnosti, rekao je i dodao da time što se razgovara o ovoj temi ni izdaleka nije određeno kakvi će rezultati pregovora biti.

Glavni cilj Ukrajine je vratiti oduzete pokrajine u svoj ustavno pravni poredak.

- Zapad odbija reći koliko je NATO snaga raspoređeno duž granica Rusije i kakva je sve vojna sila koncentrirana u sredozemlju i Crnom moru, govori.Kako kaže Rusija uvijek svoje poteze može opravdati kao odgovor Zapadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!