"Oprezno se mjeri i važe svaka informacija koja dolazi iz Moskve"

15.02.2022.

19:49

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sergey Guneev / REUTERS

I dok Moskva optužuje zapadnu "histeriju" zbog skore invazije na Ukrajinu, NATO za sada ne vidi naznake deeskalacije iz Rusije, odnosno smanjenje njezinih vojnih snaga na ukrajinskim granicama. HRT-ov dopisnik iz Bruxellesa kazao je za središnji Dnevnik HTV-a kako oprezni optimizam dolazi zbog vijesti da se ruske postrojbe povlače s ukrajinske granice, a Branka Slavica, HRT-ova dopisnica i SAD-a, kazala je kako se američke procjene nisu promijenile o mogućem ruskom napadu na Ukrajinu sljedećih dana. 

Vinković: Sutra sastanak ministara obrane NATO saveza

- Međutim, kako kaže glavni tajnik Jens Stoltenberg ne vidimo to kao znak deeskalacije, mi ćemo i dalje nastaviti jačati naše istočno krilo. Tamo su došle vojne, pomorske i kopnene postrojbe. Borit ćemo se protiv, kako kaže Stoltenberg, ruskih dezinformacija koje se sve više šire u medijima, a javnosti ćemo objavljivati sve ruske akcije za koje saznamo, poručio je Vinković.

Sutra i prekosutra u Bruxellesu će se održati sastanak ministara obrane NATO saveza.

- Odluke ćemo donositi na temelju onoga što Rusija zapravo radi. Mislim da moramo razumjeti da će najvjerojatnije biti nekih dugoročnih posljedica, dugoročnog pogoršanja kad je riječ o sigurnosti u Europi zbog znatnog jačanja ruske vojne sposobnosti i prijeteće retorike, naglasio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

video thumb

Slavica: Nepovjerenje je i dalje veliko, čeka se sljedeći ruski potez

Svjetska javnost svjedoči intenzivnom ratu informacijama dviju velesila. Glasnogovornik ruskog predsjednika optužio je SAD da potpiruje krizu neprestano upozoravajući na invaziju. Kaže da se čak i Putin počeo šaliti na tu temu - tražeći da saznamo je li negdje objavljen točan sat u kojem će rat početi. Branka Slavica, HRT-ova dopisnica i SAD-a, kazala je kako se američke procjene nisu promijenile o mogućem ruskom napadu na Ukrajinu sljedećih dana.

Službeni Washington oprezan je i sumnjičav prema najavi o ruskom povlačenju dijela snaga iz Bjelorusije. Istodobno američke obavještajne snage izvještavaju o slijetanju šezdeset ruskih helikoptera na Krim posljednjih dana.

- Jedno je sigurno, Bijela kuća želi diplomatsko rješenje ove krize, američki predsjednik Joe Biden u svakodnevnim je telefonskim kontaktima s europskim čelnicima. Danas je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, poručila je Slavica.

Isto tako Sjedinjenje Američke Države ne žele da im se ponovi greška iz 2014. kada nisi spremno dočekali rusku aneksiju Krima. Iz ove perspektive iz Washingtona, ne nalazi se kraj.

Oprezno se mjeri i važe svaka informacija koja dolazi iz Moskve. Ali nepovjerenje je i dalje veliko i čeka se sljedeći ruski potez. 

"Nemoguće je od Rusije očekivati da deeskalira napetosti u vojnom smislu"

Ulažu se veliki diplomatski napori kako postojeća kriza ne bi prerasla u katastrofu. Svoje viđenje situacije za Dnevnik je dao ukrajinski vojni analitičar Mykhailo Samus.

- Nemoguće je od Rusije očekivati da deeskalira napetosti u vojnom smislu. No nadam se da će primiriti svoje težnje da napadne Ukrajinu. Naime, prošli mjesec svjedočili smo mnogim pokazateljima da postoji namjera da to učini. Dakle, moja je prognoza da vojne intervencije neće biti ovaj ili idući tjedan, zapravo ni u idućem razdoblju, rekao je Mykhailo Samus, vojni analitičar, Ukrajina.

- Ponavljam, Rusija ima trajno stacionirane vojne snage oko Ukrajine, oko 100 tisuća vojnika, kao i na okupiranom teritoriju. Očito je, barem meni, da ih Rusija neće povući s tih područja, dodao je.

- To znači da Moskva može upotrijebiti vojnu silu svaki čas, u bilo kojem trenutku. Dakle, Ukrajini je sada najvažnije da ojača svoje vojne snage i da u svakom trenutku bude spremna za ruski vojni napad. No siguran sam da Rusija neće napasti jer bi to imalo katastrofalne posljedice za Putinov režim, naglasio je vojni analitičar.

- Putinu je glavni motiv da pokuša uništiti Ukrajinu destabilizacijom iznutra, hibridnim napadima u sferi ekonomije, energetike, psihološki i informacijski, blokadama ukrajinskih luka na Crnome moru. Jer Ukrajinci ovise o izvozu i pomorskim rutama koje Rusija sada blokira, a to loše utječe na ukrajinsko gospodarstvo. Doista sam siguran da će Rusija zadržati svoje vojne snage kako bi vršila pritisak na Ukrajinu i naše partnere na Zapadu, poručio je Mykhailo Samus. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!