Rusija tvrdi da povlači još vojnika s granice, Zapad baš i ne vjeruje

16.02.2022.

07:57

Autor: Vijesti/IMS/M.Š./HRT

Trg nezavisnosti u Kijevu

Trg nezavisnosti u Kijevu

Foto: Carlos Barria / REUTERS

Unatoč najavama američkih obavještajaca, ruska invazija na Ukrajinu nije počela. Upravo suprotno, naziru se prvi znakovi deeskalacije krize jer je Rusija objavila da povlači dio svojih vojnika s granice s Ukrajinom. No Zapad Rusiji ne vjeruje te smatra da je i dalje spremna za napad.


Nekoliko postrojbi koje su sudjelovale u manevrima na crnomorskom poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala 2014., vratile su se u svoje baze, tvrdi Moskva.

Državna novinska agencija Ria Novosti objavila je snimku na kojoj se vidi vod tenkova i druga vojna vozila kako u noći prelaze Krimski most koji povezuje poluotok s kontinentalnom Rusijom.

Ministarstvo obrane otkrilo je malo informacija o snagama koje se povlače i o koliko je vojnika riječ.

Ministarstvo je u utorak uputilo slično priopćenje i navelo da se dio snaga, koje su bile u južnim i zapadnim vojnim oblastima blizu Ukrajine, počelo povlačiti nakon završetka vježbi.

Taj potez je pobudio tračak nade da kriza uz ukrajinsku granicu popušta nakon tjedana intenzivne diplomacije i zapadnih prijetnji sankcijama Rusiji ako izvrši invaziju na Ukrajinu.

No skepticizam prema namjerama Moskve ostaje visok. Ukrajina, Sjedinjene Države, europske sile i NATO sugerirale su da sumnjaju u ruske tvrdnje o povlačenju i da im je potrebna neovisna potvrda.

Istovremeno se nastavljaju ostali manevri koji su izazvali uzbunu, poput ruskih vojnih vježbi u Bjelorusiji koja također graniči s Ukrajinom.

Britanija do sada nije vidjela nikakve dokaze da Rusija povlači vojnike s položaja u blizini ukrajinske granice, izjavio je u srijedu ministar obrane Ben Wallace.

SAD i Britanija više su puta upozorile da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti invaziju s više od 130.000 vojnika blizu ukrajinske granice.

- Nismo vidjeli nikakve dokaze povlačenja. Fizička opažanja u suprotnosti su s nedavnom retorikom Kremlja, rekao je Wallace.

video thumb

- Što se Rusije tiče, uvjeravam vas da neće biti napada ove srijede. Niti će biti daljnjih eskalacija u dolazećem tjednu, niti tjednu iza toga, niti sljedeći mjesec, rekao je Vladimir Čižov u komentaru objavljenom danas u njemačkom dnevniku Die Welt.

- Ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu, dodao je.

Američka vlada rekla je da smatra mogućim ruski upad u Ukrajinu prije završetka Zimskih olimpijskih igara u Kini u nedjelju.

SAD i NATO saveznici optužuju Rusiju da priprema novi napad na Ukrajinu, nakon aneksije Krima 2014. , a te optužbe Rusija niječe.

Čižov je osudio američke tvrdnje o mogućem napadu na Ukrajinu. "Kada optužujete - posebno vrlo ozbiljne optužbe protiv Rusije - također ste odgovorni da pružite dokaze. U suprotnom je to kleveta". Upitao je: "Pa gdje su dokazi?"

Veleposlanik je ponovno pozvao Zapad da ozbiljno razmotri zabrinutost Rusije za sigurnost.

- Kad naši partneri napokon poslušaju naše legitimne zabrinutosti, proces smirivanja neće se dugo čekati. To će biti u interesu svih Europljana od Lisabona do Vladivostoka, ali i drugih država u svijetu, rekao je.

Kremlj zahtijeva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Europi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike - kao što je Ukrajina - kao nove članice. Moskva također zahtijeva zabranu raspoređivanja oružanih sustava, uključujući američki proturaketni sustav, blizu ruskih granica. 

Biden: SAD je spreman odlučno odgovoriti

Američki predsjednik Joe Biden kazao je da je SAD spreman odlučno odgovoriti na ruski potez.

Kaže i da još nema potvrde da se dio ruskih snaga povukao s ukrajinske granice.

- Od početka ove krize bio sam jasan i dosljedan. Sjedinjene Države bit će spremne što god da se dogodi. Spremna je naša diplomacija, spremni smo na diplomatski angažman s Rusijom i našim saveznicima i partnerima kako bismo poboljšali stabilnost i sigurnost u Europi, a spremni smo i odlučno odgovoriti na ruski napad na Ukrajinu, što je i dalje vrlo vjerojatno. Sve ovo vrijeme to je bio i bit će naš pristup, poručio je američki predsjednik Joe Biden.

- Želimo li mi danas rat? Naravno da ne. Nudimo stoga prijedloge za pregovore. Njihov rezultat trebao bi biti sporazum koji će jamčiti jednaku sigurnost za sve, uključujući Rusiju, istaknuo je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!