Kozarić za HRT: Velikog zahladnjenja vjerojatno ni u studenom

01.11.2022.

20:04

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Meteorolog Tomislav Kozarić

Meteorolog Tomislav Kozarić

Foto: Dnevnik / HRT

Listopad je bio mjesec ekstrema kojekakve vrste, a i studeni je počeo s iznadprosječnim temperaturama. Meteorolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Kozarić kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je mjesec listopad prema srednjoj mjesečnoj temperaturi u mnogim krajevima bio iznimno topao mjesec, čak je bilo i rekordnih vrijednosti. 

Iznadprosječno topao listopad

Knin, Pag, Poreč, Rab, Rijeka, Senj, Split, Šibenik, Zadar, Zagreb, na Puntijarki i na Zavižanu oboreni su rekordi srednje mjesečne temperature.

Kozarić je istaknuo kako su to posljedice dugotrajnog djelovanja anticiklone u mnogim danima listopada. U takvoj anticikloni tlak je bio visok, pristizao je topliji zrak sa sjeverozapada po visini i to se onda reflektira i na tlo.

U anticiklonama su i dugotrajni stabilni uvjeti, nema mnogo vlage, pa je bilo i suho. U kombinaciji svega toga imali smo iznadprosječno topao listopad.

Klimatske promjene mogu se pripisati dugotrajnoj stabilnosti, odnosno dugotrajnoj anticikloni. 

Na Sljemenu i Delnicama rekordi od kada postoji mjerenja

Najviše temperature u listopadu su na Sljemenu (Puntijarka) 23.7°C, Delnice 26.2 °C, Zavižan 10.0 °C. Na Zavižanu je to srednja mjesečna temperatura i ona se nije bila tako visoka od 1967. godine.

Na Sljemenu i Delnicama su to najviše apsolutne maksimalne temperature izmjerene u listopadu od kada postoji mjerenja.

Za sami kraj listopada izmjerene su izrazito visoke temperature u Hrvatskoj, primjerice jučer u Kninu i Imotskom. 

Nema velikog zahladnjenja ni u studenom

Osim izrazito visokih temperatura bilježi se izrazito malo padalina. U Šibeniku ih je bilo najmanje u proteklih 55 godina.

Kozarić je poručio da je oborina bilo manje u listopadu, odnosno pali su i neki rekordi, nikada manje nije bilo oborina u nekim mjestima.

Meteorolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Kozarić rekao je kako će doći do promjene vremena, u petak i subotu predviđa se dolazak ciklone, past će obilnija kiša i donijet će hladniji zrak.

No, nema velikog zahladnjenja ni u mjesecu studenom. Bit će iznad prosječno toplo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!