Krolo: Drugu fazu cijepljenja odradili su liječnici obiteljske medicine

28.04.2021.

09:35

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

"Organizaciju cijepljenja odradili su liječnici obiteljske medicine"

"Organizaciju cijepljenja odradili su liječnici obiteljske medicine"

Foto: Studio 4 / HRT

Platforma "Cijepi se", zamišljena kao jedinstvena baza podataka za prijavljivanje i provedbu cijepljenja protiv koronavirusa u mnogočemu je podbacila. Sve je više liječnika kritizira i upozorava - popravite je jer ćemo imati ozbiljnih problema kada se bude mogao cijepiti puno veći broj ljudi dnevno nego dosad.

- "Cijepi se" je web stranica koja je javni poziv ljudima koji su zainteresirani za cijepljenje da se prijave. Na platformi trebaju ostaviti svoje osnovne podatke temeljem kojih platforma može znati o kome se radi i na koji način se tu osobu može kontaktirati, objašnjava Marko Rakar, informatički stručnjak.

Rakar kaže kako postoji konsenzus svih korisnika da platforma ne funkcionira, jer osnovni cilj platforme, a to je prikupljanje podataka, nije ispunjen iz razloga koje je teško razumjeti.

- Stranica "Cijepi se" je dizajnirana isključivo da primi prijavu, a termin cijepljenja određuju liječnici opće prakse koji moraju ručno pretipkavati podatke iz jedne platforme u drugu, jer automatska razmjena nije osigurana, kaže Rakar.

- U nekoj sljedećoj fazi bilo bi logično ra računalo automatski određuje i termine i lokacije na koje bi građanin koji se želi cijepiti trebao doći, dodaje.

- Hrvatska liječnička komora je napravila analizu po županijama kako je do sada organizirano cijepljenje i kako su se županije snašle. Zaključili smo da ni u jednoj županiji ne funkcionira naručivanje državnom platformom "Cijepi se" nego su se županije same snalazile, neke bolje neke lošije, rekla je Dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Krolo je kazala kako je u županijama koje su same organizirale platforme za cijepljenje, kao što je Međimurska, Istarska ili Splitsko-dalmatinska, organizacija cijepljenja bila nešto bolja.

- Još uvijek se nalazimo u drugoj fazi cijepljenja koja je počela sredinom veljače i uključivala je građane starije od 65 godina i kronične bolesnike. Tada je govoreno da pacijente najbolje poznaju njihovi liječnici i da oni znaju tko ima prednost pri cijepljenju, pa je cijela organizacija cijepljenja druge faze zapravo bila na liječnicima obiteljske medicine i epidemiolozima koji su dostavljali cjepiva, objašnjava Dr. Krolo.

Pacijente smo morali pozivati, organizirati cijepljenje i cijepiti, što u ordinacijama, što na organiziranim punktovima. Sve što je odrađeno u drugoj fazi cijepljenja, odradili su liječnici obiteljske medicine, istaknula je Dr. Vikica Krolo.

- Nije moguće da treća faza cijepljenja, koja nam je neophodna za uspješnu ljetnu sezonu i kako bi ekonomija počela egzistirati, i dalje bude na liječnicima obiteljske medicine. Trebalo bi procijepiti najmanje milijun ljudi, a to 2000 liječnika obiteljske medicine uz sav svoj ostali posao sigurno ne može i ne bi trebali raditi, upozorava Dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!