"Od liječnika se traži da pretvore ordinacije u call centre"

27.04.2021.

21:37

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HTV/IMS

dr. med. Jadranka Šoić Karuza, specijalistica obiteljske medicine

dr. med. Jadranka Šoić Karuza, specijalistica obiteljske medicine

Foto: Labirint / HRT

Stupio je na dužnost na početku koronakrize. Obožavani ministar postao je super Vili. Imao je veliku potporu te na izborima osvojio najveći broj glasova. Ali svakim novim valom epidemije, omiljenom ministru otapala se popularnost. Nesnalaženje vezano za cijepljenje i brojne afere dovele su u pitanje njegov opstanak.

-Imamo javnozdravstvenu akciju koja je najvažnije što se Hrvatskoj dogodilo valjda od osamostaljenja. Njezin temelj je provesti akciju cijepljenja koje se od početka ne provodi kako treba, kazala je za Labirint dr. med. Jadranka Šoić Karuza, specijalistica obiteljske medicine.

Negoduju građani, protestiraju liječnici. Cijepljenje koje je trebalo biti kruna uspjeha ministra Beroša i pobjeda nad pandemijom, pretvara se u aferu s više krakova. Platforma "Cijepi se" našla se pod povećalom zbog visoke cijene, a slabe učinkovitosti.

- Moram reći da me i kao liječnika, i kao zdravstvenog profesionalca i kao građanina ove zemlje šokirala i razljutila činjenica da su se potrošili ogromni novci i da sada ta platforma ne funkcionira. Osim ovih svih skandala koji se spominju po medijima, da su ljudi izbrisani, da su Zagrepčane naručili u Varaždinu i takve stvari, kaže Šoić Karuza.

Ministar Vili Beroš rekao je u ovaj tjedan kako platforma radi i da njen puni opseg u drugoj fazi i nije za očekivati.

- Dolazi u trećoj, kada se formiraju dolaskom većih količina cjepiva masovni punktovi i tada ćemo vidjeti koja je njena prava funkcija, rekao je.

Koliko zasad imaju iskustva s platformom, ona još uvijek ne funkcionira kako bi trebala, poručila je dr.sc Sandra Šikić iz NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

- Iz tog razloga zapravo je sistem naručivanja u Gradu Zagrebu, a čujem i u drugim županijama RH, putem liječnika obiteljske medicine, dodala je.

Projekt ima desetak različitih komponenti, neke su na početku, neke na kraju, poručuje pak ministar Beroš.

- Ja koliko sam vidjela kako se novac raspoređivao na platformu "Cijepi se", to je sve plaćeno, kaže dr. med. Jadranka Šoić Karuza.

Jasmin Klarić s portala Telegram.hr kaže kako je Međimurska županija napravila sustav koji je plaćen samo 40 tisuća kuna.

- A program koji koristimo na razini cijele države i koji je pokazivao dosta velike probleme u radu, i još uvijek ih pokazuje, je koštao znatno više - 196 tisuća kuna, ako je to uopće konačna cifra, komentirao je za HTV-ovu emisiju Labirint Klarić, dodavši da je to za 4 tisuća kuna manje od obveze da se raspiše javna nabava.

Ministar Beroš poručuje: "Niti ministar niti politika ne zadire u rad stručnih službi, dakle javne nabave, financija, informatike i tako dalje."

Na pitanje novinara potpisuje li on te javne nabave, odgovara:

- U konačnici da, naravno da znam što potpisujem. Ja vjerujem svojim stručnim službama, da je u okviru dosadašnjih javnih nabava, otkad sam ministar, bilo sve adekvatno, poručuje.

Liječnici protestiraju

- Problem je što on niti priznaje da postoji problem i da postoji pogreška, i još uz sve to pokušava sada na nas svaliti da, nakon što je netko primio 4 milijuna kuna, mi liječnici s 11 godina obrazovanja u struci, specijalisti, profesionalci, deficitarno zanimanje, pretvorimo svoje ordinacije u call centre i da administriramo posao za koji nije potrebna vjerojatno niti srednja škola. To je loš menadžment u zdravstvu, kaže specijalistica obiteljske medicine Jadranka Šoić Karuza.

Sukob interesa?

Je li moglo bolje i jeftinije? Je li se nekomu pogodovalo? Posao bez natječaja, platforma s mnogo teškoća. U ovaj slučaj uključili su se svi: Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, istražitelji te opozicija.

- Ovaj slučaj sa softverom Cijepise, gdje znamo da je on preplaćen, nije samo pitanje sukoba interesa, "dao je to nekome tko je njegov prijatelj", nego je to krađa. Kada iz zdravstvenog sustava na taj način trošite novce u vrijeme najveće krize koju je taj sustav imao, to je meni ravno ratnom profiterstvu, komentirala je Sandra Benčić, saborska zastupnica iz "Možemo!".

- Otkrili smo još dvije nove afere, da se informatički posao vrijedan više od milijun kuna dao firmi koja se bavila aranžmanom cvjetnih buketa za vjenčanja. Da je tu firmu, također za posao vrijedan više od milijun kuna, trebala kontrolirati netom osnovana tvrtka bivšeg ministra zdravstva Nevena Ljubičića, i to na način da su uvjeti za natječaj pisani doslovno za nekog od bivših ministara zdravstva. Nitko drugi se praktički nije mogao prijaviti na taj natječaj i dobiti ga, kaže Jasmin Klarić s portala Telegram.hr.

Natječaj za posao koji je trebala dobiti tvrtka bivšeg ministra zdravstva Nevena Ljubičića, a koja je osnovana netom prije isteka roka za ponude, u međuvremenu je poništen jer se bivši ministar našao u vidljivom sukobu interesa.

- Naravno, kad su ga poništili, rekli su da su ga poništili jer je Ljubičić bio u povjerenstvu za pripremu natječajne dokumentacije. Pa kome je palo na pamet da ga stavi u to povjerenstvo? Dobro, jeste li vi normalni? Stvarno, jeste li normalni? I nikom ništa, Beroš kaže da on ne može znati sve te detalje, ali da vjeruje svojim službama. Pa kako možeš vjerovati svojim službama ako su ti takvu glupost napravile? Koje su kvalifikacije ove firme koja se bavi aranžmanima za svadbe i pogrebe, da priprema uvođenje sustava e-bolnice u Hrvatskoj, to neka sami gledatelji prosude. Ali to su ta čudesa digitalizacije u Hrvatskoj, komentira Klarić za Labirint.

Jasmin Klarić

Jasmin Klarić

Foto: Labirint / HTV

Potpora ministru

Premijer Andrej Plenković rekao je da ne zna za cvjetne aranžmane.

- Što se tiče ministra zdravstva, ako bude kakva inicijativa, Vlada i parlamentarna većina će je naravno odbaciti, odbiti kao što je to bilo do sada. Bit će 12:0, poručio je premijer.

Dok premijer broji pobjede nad opozicijom, jedan drugi ministar je pokazao kako zapravo stoji ministar Beroš u Vladi.

- Meni je teško. Vjerojatno, sigurno nisam toliko pametan, kako u godini Covida toliko rastu lijekovi, pa i posebno skupi, i receptni, i bezreceptni, svi živi rastu! Pa kako? A imamo podatke o smanjenom broju razno-raznih zahvata, ovih ili onih, komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

Nije ministar Beroš sam kriv za sve te dugove, kaže Jasmin Klarić, ali činjenica je, dodaje, da su dugovi "eksplodirali" u zadnje vrijeme.

Ministar Marić rekao je kako dug prema veledrogerijama država pretače u dug prema banci.

- Ja kao roditelj odgajam svoje dijete da prihvati odgovornost za vlastite postupke i mislim da je to temelj koji nam u mnogim strukturama našeg društva nedostaje i koji obično započinje već u obiteljskom okruženju i u vrtićima. A naravno da nam oni koji su na vrhu trebaju prvi pružati primjer, zaključuje Šoić Karuza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!