08:11 / 22.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Kuk: Potresi su se prorijedili, ovih dana bilježimo one vrlo malih magnituda

Krešimir Kuk

Krešimir Kuk

Foto: Slaven Branislav Babic/Sanjin Strukic / PIXSELL

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u utorak da su se na zagrebačkom području potresi prorijedili, a ovih dana zabilježeno je pet potresa koji su vrlo malih magnituda, od 1.3 do 1.7, i to je, kaže, normalna seizmička aktivnost s obzirom na to da je prošlo dvije godine od glavnog potresa.

- Potresi nisu jednoliki, imamo već duže periode kada ne bilježimo potrese, a onda se dogodi nekoliko potresa u nekoliko dana. Možemo reći da je to potpuno uobičajena, normalna seizmička aktivnost zagrebačkog područja, rekao je Kuk za Hrvatski radio.

Slabijih potresa je od 2020. do danas bilo najviše.

- Za 2020. bilo je na zagrebačkom području zabilježeno preko 3.200 potresa, u zagrebačkoj seriji, od glavnog potresa do kraja godine bilo je više od 2.600 slabijih potresa magnitude manje od jedan prema Richteru, 542 potresa magnitude između jedan i dva, 51 potres magnitude između dva i tri te sedam potresa magnituda između tri i četiri, a oni glavni magnitude 5,5 i naknadni koji je slijedio ubrzo nakon njega imao je magnitudu 4.9.

- U 2021. godini imali smo dosta manje potresa, uglavnom su bili manjih magnituda, ispod jedan ili između jedan i dva, a najjači potres u 2021. dogodio se 20. travnja u Markuševcu i imao je magnitudu 3.1. To je najjači potres u prošloj godini. Bilo je i nekoliko potresa magnitude oko 2.6 i 2.7 i onih slabijih kojih je, dakako, bilo puno više, rekao je Kuk.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!