Kuk: U zadnjih godinu dana na Banovini nekoliko tisuća potresa

11.02.2022.

19:28

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Krešimir Kuk

Krešimir Kuk

Foto: Dnevnik / HRT

To je dio serije koja nije ni prestala, svakodnevno se bilježe potresi na tom području, ovo je jedan od jačih. Nismo od kolovoza 2021. imali potres ove jačine, on je jednostavno dio serije koja mora proći, rekao je u Dnevniku HTV-a seizmolog Krešimir Kuk komentirajući jutrošnji potres jačine 3,8 po Richteru s epicentrom kod Donje Budičine, pet kilometara južno od Petrinje. 

- Razdioba potresa nikad nije pravilno ujednačena. S vremenom potresi po jačini opadaju, ali nije to tako pravilno. Normalno je da poneki potres iskoči svojom jačinom. Dokle god se radi o potresima koji ne izazivaju materijalne štete, to je potpuno normalno, dodaje Kuk. 

Kuk je rekao kako nije moguće točno reći koliko će dugo tlo podrhtavati.

- Znamo da je 1909. godine isto preko godinu dana trajala naknadna serija. Tada nije bilo instrumenata, tako da su samo jači evidentirani. S obzirom na jačinu koja je prisutna sigurno će još neko vrijeme to trajati, koliko dugo, to ne možemo reći, poručio je.

Potres je jučer zabilježen i u BiH, nedaleko od Tuzle, magnitude 4, osjetio se i kod nas. Kuk je rekao da ta dva potresa nisu u istom epicentralnom području.

- Ali zona rasjeda na Banovini je u bliskom kontaktu s ovim područjem tako da oni nisu potpuno neovisni, rekao je.

Kuk je rekao da je u posljednjih godinu dana seizmički najaktivnija Banovina. Svakodnevno raste broj potresa.

- Mi smo sad već na nekoliko tisuća potresa samo na tom području. U ostatku Hrvatske trenutno nije tako izražena seizmička aktivnost. To je nešto što se s vremenom mijenja, rekao je.

Potresi u Zagrebu i na Banovini ponovno su u prvi plan stavili pitanje resursa kojima raspolažemo da bi predvidjeli potrese.

- Mi smo na Banovinu odmah nakon potresa postavili 20 kompleta seizmografa i akcelerografa, time smo Banovinu učinili seizmički instrumentalno najpokrivenijim djelom Hrvatske. To je sad zadovoljavajuća gustoća mreže, svakodnevno bilježimo vrijedne podatke. Ostatak Hrvatske još nije na tom stupnju razvoja. Dobili smo neka jamstva Vlade da ćemo to u narednom periodu popraviti, rekao je Kuk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!