07:00 / 06.03.2021.

Autor: Marin Ćurić/Regionalni dnevnik/M.Š./HRT

Labradorica Ella nova je zaposlenica centra za autizam

Osječki centar za autizam

Osječki centar za autizam

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Osječki Centar za autizam dobio je crnu labradoricu - terapijskog psa koji će znatno pomoći u radu s djecom. Osječki centar tek je šesti u Hrvatskoj koji ima terapijske pse.

Dvogodišnja crna labradorica po imenu Ella, tijekom ovoga tjedna privikava se na osječki Centar za autizam. Nakon toga počinje ozbiljan terapijski rad s djecom. Svakome se pristupa individualno, ovisno na sposobnosti i ciljeve u terapiji.  

- Djeca koja su osjetljiva na taktilne podražaje uređivat će ju, češljati ju, dragati je, stavljati joj možda vjenčiće, pošto je to djevojka naša ili djeca su aktivna, imat će neke motoričke aktivnosti, davat će joj igračke, ističe stručna suradnica, pedagoginja Elizabeta Haničar

Djeca su na Ellu, očekivano, sjajno reagirala te prva iskustva i više su nego dobra. Labrador je poznat kao pasmina koja lako prihvaća nove ljude, jednostavan, druželjubiv, strpljiv i ustrajan kakav jest - najčešći je izbor za terapijskog psa.

- Pogotovo za autizam, imamo djecu koja često ponavljaju iste radnje, psu to nikad ne dosadi, uvijek je spreman sudjelovati i to je jedan od ključnih razloga zašto su labradori najčešći, ističe instruktor terapijskih pasa Damir Vučić.  

Ella će biti korisna u individualnom te u grupnom radu. Djecu potiče na komunikaciju i učenje kroz igru, poboljšava im koncentraciju, snižava krvni tlak, razvija empatiju. I sam Centar, koji je star koliko i Ella, njezinim dolaskom počeo se mijenjati kao ustanova, kaže ravnatelj.  

- Koja će se u tom kontekstu relaksirati, koja će poprimiti jedan karakter obiteljskog doma, okruženja, sama prisutnost psa u prostoru zgrade čini osjetnu razliku, kaže ravnatelj Centra za autizam Osijek Vladimir Bjelobrk

Terapijski psi važan su dio u stvaranju samostalnih i neovisnih mladih ljudi, bez obzira na vrstu njihovih poteškoća. Svatko ima pravo na bolju mobilnost i bolju kvalitetu svakodnevnog života. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!