U šibenskoj bolnici sa strepnjom se očekuju idući dani

19:16 / 09.01.2022.

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Lakše se diše u šibenskoj bolnici, osoblje i dalje pripravno

Lakše se diše u šibenskoj bolnici, osoblje i dalje pripravno

Foto: Dnevnik / HRT

Šibenska bolnica, u kojoj su prije dva dana bili zauzeti svi respiratori, danas je u nešto boljoj situaciji. No, sa strepnjom se očekuju idući dani koji bi mogli dodatno pojačati pritisak na bolnicu.

72-godišnjak u šibenskoj bolnici zasad pobjeđuje u borbi protiv COVID-a.


- Nakon 20-ak dana mehaničke ventilacije, mi smo ipak uspjeli metodama intenzivnog liječenja dovesti do stanja u kojem se ta plućna funkcija poboljšava. Tako da je on sada, unatrag dva dana, samostalnog disanja - bez pomoći respiratora, objašnjava Tatjana Petković, dr. med., anesteziologinja Opće bolnice Šibensko-kninske županije.


U šibenskoj bolnici COVID odjel za intenzivnu njegu raspolaže s 20 respiratora. U petak su zabilježili crni presedan.


- Dosad nismo nikad imali takvu situaciju da su svi respiratori bili zauzeti. Te brojke su bile značajno niže, i u ovom omikronu smo očekivali da će kliničke slike biti nešto blaže, rekao je Kristijan Stipaničev, ravnatelj Opće bolnice Šibensko-kninske županije.


Četvero su pacijenata u međuvremenu uspjeli skinuti s respiratora, jednog premjestiti u drugi grad, a jedan je, na žalost, umro. Nadali su se da će se napokon smanjiti pritisak na bolnicu.


- Danas je nedjelja, meni je dežurstvo 24 sata. Prethodno dežurstvo mi je bilo u petak, isto 24 sata. Jučer ujutro sam izašla iz dežurstva, danas dolazim ponovno, priča Tatjana Petković.


Još je teže medicinskim sestrama. Prema nekim bi standardima, kažu, trebale biti dvije na svakog pacijenta na intenzivnoj njezi. Stvarnost je - dvije na 10 do 12 pacijenata!


- Od 2020. imam još 14 dana godišnjega, ali ima kolegica koje imaju i po 25 dana godišnjega od 2020., a od 2021. od nas nitko nije načeo, kaže Antonija Radić, medicinska sestra Opće bolnice Šibensko-kninske županije.


No od fizičke iscrpljenosti mnogo je teža ona psihička.


- Neki pacijenti leže po 40 dana, 30-40 dana i vi jednostavno vežete se za čovika jer ste vi zapravo jedina osoba koju on tu vidi, prenosi Antonija Radić.


Nakon što je nedavno preminuo jedan pacijent, slijedio je žestok verbalni napad člana obitelji.


- Do te mjere da je morala intervenirati i policija. Na kraju čak i interventna policija, ističe Tatjana Petković, dr. med., anesteziologinja Opće bolnice Šibensko-kninske županije.


Od fakulteta do kraja subspecijalizacije - 13 je godina intenzivnog stjecanja medicinskog znanja.


- Žalosno je da neki ljudi nemaju povjerenja u liječnike, koji su toliko dugotrajno školovani. Nego imaju veće povjerenje u jedan portal, koji je objavio neki članak, naglašava Tatjana Petković.


I to ih, kažu, pogađa mnogo više od dvogodišnje naporne bitke protiv globalne bolesti. Jer 24 sata na dan spašavati ljudske živote - poziv je koji su odabrali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!