18:17 / 15.11.2020.

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/Dnevnik/IMS/HRT

"Lampion za Vukovar"

-

-

Foto: - / -

Svijeće u svim prozorima zasvijetlit će za sve vukovarske žrtve, čije je svjetlo vječno.
Bliži se dan sjećanja - 18. studenoga prvi put obilježit ćemo kao državni praznik, no zbog pandemije taj dan u grad heroj neće doći tisuće ljudi kao proteklih godina. Grad Vukovar zato je pokrenuo kampanju "Lampion za Vukovar". Građani će moći iz svojih domova na društvenim mrežama pratiti program Dana sjećanja, ali i pridružiti se svojim fotografijama ili videima.

Ruže i lampione mnogi polažu. Na vukovarskom groblju u molitvi su se spojile obitelji iz svih krajeva Hrvatske. U spomen na '91-u i veliku žrtvu vukovarskih liječnika izaslanstvo Hrvatske liječničke komore upalilo je svijeću.

- Naravno da je Vukovar svima u srcima, rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

A svi koji 18. studenog dođu u Vukovar u Koloni sjećanja hodat će s maskom na licu, barem metar i pol udaljeni jedni od drugih.

- Mislim da su naši branitelji znali sačuvati svoje obitelji u Domovinskom ratu, ali isto tako čuvali su jedan drugoga i sigurna sam da će znati čuvati svoje obitelji i sebe i u Vukovaru, rekao je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH. 

- Mislim da je s dovoljno mjesta pozvano na odgovornost svakog od nas. Mislim i da su epidemiolozi u Vukovaru pozvali građane da ostanu u svojim kućama i upale lampion, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- "Lampion za Vukovar" kampanja je kojom se građani pozivaju da svojim fotografijama i videima pokažu kako su dane sjećanja na žrtvu Vukovara obilježili u svojim domovima, svojim obiteljima, u svojim gradovima, rekla je Lidija Subotić, viša stručna suradnica za odnose s javnošću grada Vukovara.

Svijeće u svim prozorima zasvijetlit će za sve vukovarske žrtve, čije je svjetlo vječno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!