Legrad novom demografskom mjerom protiv pada broja novorođenih

03.01.2023.

07:00

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/HRT

Nastavlja se trend znatnoga pada broja novorođene djece

Nastavlja se trend znatnoga pada broja novorođene djece

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U koprivničkom rodilištu i prošle godine broj porođaja bio je manji nego godinu prije. Nastavlja se tako trend znatnoga pada broja novorođene djece, a prvi put u proteklih 30-ak godina broj porođaja manji je od 700. Postojećim demografskim mjerama ne postiže se željeni cilj, no od novih mjera se ne odustaje. Jedna od njih je i financijska potpora za medicinski potpomognutu oplodnju u općini Legrad.

Djevojčica Nika prva je beba rođena 1. siječnja u pet sati u koprivničkom rodilištu. Sigurni smo da je malena Nika, drugo dijete u obitelji, svojim roditeljima donijela puno radosti i veselja, baš kao i 691 novorođenče u 2022. godini. 


- Čak 91 porod manje od 2021. Do sada smo se nekako zadnjih pet godina držali na oko 800 poroda, sada smo pali za stotku, kaže Ivica Stanišić, rukovoditelj Odjela ginekologije i opstetricije u OB-u Koprivnica.


To znači da će u generaciji 2022. samo u Koprivničko-križevačkoj županiji biti čak četiri razreda manje. Slična je, sve lošija demografska slika i u rodilištima susjednih gradova. Postojeće demografske mjere nisu urodile plodom, stoga su se u susjednoj općini Legrad odlučili za novu. 


- Radi se o mjeri za potpomognutu oplodnju koju sufinanciramo s tisuću eura parovima kojima to ne sufinancira HZZO. Radi se o mjeri kojom želimo omogućiti svim ljudima da imaju roditeljstvo, ali s druge strane da imamo i čim više rođene djece u našoj općini, kaže načelnik Ivan Sabolić.

 

Odlučili su to potaknuti statistikama srednjoeuropskih zemlja, gdje je broj novorođene djece nakon medicinski potpomognute oplodnje veći od pet posto, dok je u Hrvatskoj dva do tri posto. Naime, na teret Zavoda za zdravstveno osiguranje mogu se ostvariti četiri pokušaja potpomognute oplodnje za parove do 42 godine starosti. Budući da se sve više mladih za roditeljstvo odlučuje nakon 35., vrlo je kratko vrijeme kad mogu ostvariti pravo na potpomognutu oplodnju bez naknade.

Legrad je prva općina u Koprivničko-križevačkoj županiji koja se odlučila za ovakvu mjeru. Također, potiču i doseljavanje mladih obitelji. Mjera "Kuća za jednu kunu" bila je učinkovita. U svim kućama koje je općina prodavala za jednu kunu sada su nastanjene mlade obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!