Dr. Karuc o smrti mlade rodilje: Liječnik ovo doživi jednom ili dva puta

10.11.2022.

19:41

Autor: Ruža Ištuk/Kristina Tartaro/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Dr. Edi Karuc

Dr. Edi Karuc

Foto: HTV / HRT

Javnost je šokirala smrt mlade majke koja je preminula u zadarskoj bolnici nakon što je u gospićkoj bolnici rodila svoje četvrto dijete. Nakon porođaja slijedile su komplikacije zbog kojih je prebačena u Zadar. No, u tamošnjoj bolnici joj, nažalost, nisu uspjeli spasiti život.

Četvrti porođaj bio je koban za 23-godišnjakinju. Rodila je zdravu djevojčicu, a zbog otežanog ljuštenja posteljice, slijedilo je obilno krvarenje.

- Po toj situaciji žena je premještena u operacijsku salu gdje je zapravo krvarenje bilo još obilnije i intenzivnije, uz sve moguće potporne mjere, pa čak i histerektomiju. Dalje se odvijalo krvarenje te je praktički žena pala u hemoragični šok, rekla je ravnateljica OB-a Gospić Sandra Čubelić, dr. med.

Iz gospićke su je bolnice, u dogovoru s kolegama, uz pratnju anesteziološkog tima hitno premjestili u bolje opremljenu zadarsku, u jedinicu intenzivnog liječenja.

Nisu je mogli spasiti.

Iz obje bolnice izražavaju sućut i kažu, učinili su sve što su mogli.

- Ne razumijem tu vašu potrebu da stalno, da je prvo pitanje nakon svega što se događa uvijek, tko je kriv? Postparenteralna krvarenja se događaju, rekao je novinarima zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc, dr. med., specijalist anesteziologije, reanimacije i hitne medicine.

Zbog burne reakcije jednog člana obitelji u Gospiću i prijetnje ginekolozima među kojima je Darko Milinović, pozvana je policija.

Traže istragu

Iz udruge pacijenata traže da se sve istraži.

- Velik broj prijava dolazi upravo na odjele ginekologije gdje rodilje izražavaju svoju zabrinutost jer ih nitko ne obilazi nakon što rode. To je odmah ona jedna sumnja koja se u meni budi. Da li je bilo odvoljno kontrole za vrijeme poroda ili kad je rodila i da se možda komplikacija koja se dogodila mogla izbjeći?, rekla je Jasna Karačić Zanetti, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

- Protokolarno je obaviješteno Ministarstvo zdravstva kojemu ćemo dostaviti detaljne podatke i sve ono što Ministarstvo bude od nas tražilo, rekla je ravnateljica gospićke bolnice Sandra Čubelić.

Djevojčica, rođena prije tri dana, u gospićkoj je bolnici, ima uobičajenu žuticu, dobiva na težini i dobro se razvija.

Karuc: Ovakvi se slučajevi dogode jednom ili dva puta u liječničkoj karijeri

- Krvarenja nakon poroda nisu rijetka, ali uglavnom nisu obilna i uspiju se riješiti. Međutim, u ovom je slučaju došlo u kratkom vremenu do gubitka velikog volumena krvi i razvila se tzv. potrošna koagulopatija. To se događa jednom ili dva puta u liječničkoj karijeri. Takve je situacije vrlo teško predvidjeti, a praktički nemoguće riješiti, rekao je dr. Karuc u središnjem Dnevniku.

Istaknuo je da su kolege u Gospiću napravili sve što moderna medicina može i na vrijeme.

Kaže da mu je ovo drugi put u karijeri da se susreo s ovakvim slučajem, prvi put dok je bio mladi liječnik. Nada se da takvo što više nikad neće vidjeti.

- Razvojem medicine i našeg zdravstva ovakve smo slučajeve sveli na minimum, ali nemoguće je postići nulu, zaključio je dr. Karuc.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!