Lijeva oporba: Milanovićeve izjave o Ukrajini i Kosovu neprihvatljive

31.01.2023.

14:06

Autor: Hina/HRT/A.V.

Mirela Ahmetović, Sandra Benčić, Domagoj Hajduković

Mirela Ahmetović, Sandra Benčić, Domagoj Hajduković

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predstavnici lijeve oporbe ogradili su se u utorak od izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića o Ukrajini i Kosovu, naglašavajući potporu Ukrajini kao žrtvi agresije i činjenicu da je Hrvatska priznala neovisnost Kosova, zbog čega su Milanovićeve izjave neprihvatljive.

Mirela Ahmetović (SDP) napominje da nikada neće biti Milanovićeva glasnogovornica ni advokat. 


- Moje i SDP-ovo mišljenje o Ukrajini je sasvim jasno. A što da komentiram Kosovo, pa Hrvatska je priznala Kosovo 2008. godine i to je za mene završena priča. Mi nemamo potrebu komentirati njegova stajališta, kazala je.


Žalosno je da je njegov ekspoze onoliko dugačak, s kontroverznim izjavama, koje samo daju razlog ruskim propagandistima da ga koriste za svoju prljavu rabotu, istaknula je.


Milanović je svojim izjavama privukao više pažnje nego ovo što se događa s HDZ-ovim aferama, dodala je.


- Ljudi, HDZ nas pljačka. Je li vama to jasno? Meni je nevjerojatno da je bitnija izjava bilo koga o bilo čemu u odnosu na 'pljačketinu' koja se događa u Hrvatskoj, poručila je Ahmetović.


Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) istaknuo je da se Ukrajina bori za slobodu i da joj treba pomoći, a Kosovo je neovisna država. To je realnost koju trebaju prihvatiti i Beograd i Pantovčak i tu, kaže, priča staje.


Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) naglasila je da su izjave Milanovića o Kosovu za njih apsolutno neprihvatljive. Hrvatska je priznala Kosovo, a on je kao premijer bio u posjetu Kosovu, podsjetila je.


- U ovoj situaciji globalne nesigurnosti, koju je prouzročio agresivni rat Rusije na Ukrajinu, a taj rat ima posljedice na cijelu našu regiju, davati izjave koje na bilo koji način donose rizik po mir u regiji nije odgovorno, ocijenila je.


Apelirala je na sve dužnosnike da, kada daju izjave o pitanju sigurnosti i nepovredivosti granica suverenih država, posebno u našoj regiji, imaju na umu da je vanjskopolitički prioritet Hrvatske mir i sigurnost regije.


- Drugi prioritet je priključenje svih tih zemalja Europskoj uniji jer je to naš interes. Dovođenje toga u pitanje nije odgovorna politika, ustvrdila je Benčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!