Sve više detalja o uhićenju Darka Horvata

20.02.2022.

19:17

Autor: Eugen Husak/Tamara Marković/Dnevnik HTV-a/IMS

Darko Horvat, Ana Mandac

Darko Horvat, Ana Mandac

Foto: Arhiva/Goran Stanzl / PIXSELL

Od ministarske fotelje do zatvorske ćelije. Rezime je to jučerašnje akcije USKOK-a u kojoj je u Remetincu završio bivši HDZ-ov ministar Darko Horvat. U javnost "curi" sve više detalja slučaja zbog kojeg je jučer ujutro uhićen sada već bivši ministar. On se od sinoć nalazi u Remetincu, u jednomjesečnom istražnom zatvoru, koji mu je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. U medije su dospjele i poruke pronađene u mobitelu njegove bivše pomoćnice Ane Mandac, u vrijeme kada je Horvat bio ministar gospodarstva, a koje bi mogle biti važan dokaz u istrazi vezanoj za navodno nezakonite dodjele državnih potpora.

- To su SMS-ovi na koje se očitovao i moj branjenik, gospodin Horvat. Radi se o dijelu iz 2018., pa pitam ja vas - biste li se sjećali s kim ste razmjenjivali SMS-ove 2018.? A jesu li svi autentični ili ne, nisam u to ulazio. To ćemo nakon uvida u spise - komentirao je za HTV Vladimir Terešak, odvjetnik Darka Horvata.

Terešak smatra da je svemu kumovao pokajnički iskaz njegove nekadašnje desne ruke Ane Mandac.

- Mislim da je, da se krene u ovu akciju, presudan bio detaljan navodno pokajnički iskaz gospođe Mandac u petak, koji je navodno trajao preko tri sata. Pretpostavka je naša da je ona u tom iskazu teretila druge kako bi poboljšala svoju poziciju. Morate znati da je ona, osim što je drugookrivljena u ovom postupku, okrivljenica i u postupku Vjetroelektrane i pretpostavljamo kako je ona sada pričala, kako bi svoj položaj poboljšala, da ne kažem - i što je i što nije, rekao je Terešak za Dnevnik HTV-a.

Željka Pokupec, odvjetnica Ane Mandac potvrđuje da je njezina klijentica u petak ispitana u USKOK-u, ali se, kaže, nije nagodila i nije postala pokajnik.

-Gospođa Ana Mandac je ovaj tjedan iznijela svoju obranu vezanu uz inkriminacije koje joj se stavljaju na teret. Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku ona ne može ni biti pokajnik u ovom kaznenom postupku. A isto tako u ovoj fazi nije moguće niti se nagoditi s USKOK-om vezano za inkriminacije, kaže Pokupec.

Horvatov odvjetnik pak poručuje da je bivši ministar jučer istražiteljima objasnio što je bio čiji posao u njegovu bivšem ministarstvu gospodarstva te da mu je Ana Mandac bila osoba od najvećeg povjerenja.


- Koju je on doveo u ministarstvo i da nije posao ministra, što i nije, da radi rang-liste, da radi tablice s brojem bodova, već je on potpisivao ono što mu je ona donijela na potpis - objašnjava odvjetnik Terešak.

No, iz SMS-ova se čini da se Horvata itekako pitalo tko će dobiti državni novac. Vidi se to na primjeru tvrtke Eko Kotor koja je tražila 199.900 kuna. Povjerenstvo joj je dalo premalo bodova jer posluje od 1989., a nema zaposlenih. Ana Mandac tada ministru šalje SMS u kojemu pita: "Koliko je Eko Kotor bitan, na ljestvici od 1 do 10 ?". Ministar joj odgovara "9", na što ona uzvraća: "OK".

SMS Ane Mandac ministru Horvatu

SMS Ane Mandac ministru Horvatu

Foto: Ilustracija / HTV

Novac je ubrzo isplaćen. Osim Horvata, favorite mimo pravila je, čini se, imao tada saborski zastupnik, a danas potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Ani Mandac navodno je najprije poslao tablicu s imenima 15 tvrtki koje moraju dobiti novac, a zatim je popis produžio za još 7 poduzetnika.

"Javi kad stigne, ima li kakvih novosti za ovih 7", piše joj Milošević.

Mandac uzvraća: "Trebalo bi biti OK, ali čekamo usklađivanje".

SMS Ane Mandac potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću

SMS Ane Mandac potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću

Foto: Ilustracija / HTV

Pa je, kako neslužbeno doznajemo, za Miloševićeve favorite pronađeno dodatnih nešto više od milijun kuna. Zbog takvog načina rada, jedna službenica Ani Mandac šalje SMS u kojem piše:

"Ako budeš razgovarala s ministrom, upozori ga da će, ako revizija nađe ove potpore, snositi odgovornost. Ne postoji legalni način da se po jasno zadanim kriterijima Programa potpora odobri onima koji nisu ostvarili dovoljan broj bodova."

Slična upozorenja Horvatu slali su i zviždači, ali on, tvrde, nije ništa poduzeo da se ti navodi provjere.

Kakva su sve to sumnjiva posla - tek ćemo doznati. Ispitivanja se u ovoj aferi zahuktavaju.

Pogledajte prilog Eugena Husaka:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!