09:08 / 27.05.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Lisak: Teško se mogu razumjeti odluke epidemiologa

Ana Lisak

Ana Lisak

Foto: Studio 4/IMS / HRT

Ana Lisak iz Nezavisne udruge ugostitelja rekla je u emisiji Studio 4, kako su caffe barovi oštećeni višekratno.

Studio 4

Studio 4

Foto: Studio 4/IMS / HRT

- U Caffe barove koji poslužuju i hranu, gosti mogu ući. To je ono za što smo se izborili, ali to nije dovoljno, rekla je.

Na pitanje kakva je razlika da li u ugostiteljskom objektu jedete ili samo pijete pa tako on može raditi ili ne, Lisak je odgovorila kako je to teško objasniti te kako nema logike.

- Teško se nalazi razumijevanje za ovakvu odluku epidemiologa, rekla je.

Naglasila je kako je jedan od zahtjeva ugostitelja smanjenje PDV-a na kavu, a to se odnosi i na tople napitke,vino i pivo. Kako kaže, to bi omogućilo ugostiteljima da prežive, ali „ove godine ništa od toga”.

Za vlasnike restorana i kafića postoji veliki problem, a to je radna snaga istaknula je.

- To je ozbiljan problem. 20 tisuća zaposlenika samo iz caffe barova nedostaje, a gdje su još kuhari i ostalo osoblje. To je ozbiljan problem s kojim ćemo se morati suočiti, rekla je.

Postavlja se pitanje tko će provjeravati na svadbama dokumente o cijepljenju ili preboljenju COVID-19. Lisak smatra kako će to najvjerojatnije biti zadaća organizatora vjenčanja.

- Mi ćemo biti dužni liste koje će ljudi ispunjavati na svadbama vratiti naručiteljima, rekla je i dodala kako su ugostitelji tražili da osobe koje donose potvrde o svom zdravstvenom stanju budu odgovorne za to da li su potvrde ispravne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!