Lista čekanja za barokomoru za redovite pacijente duga je dvije godine

22.08.2022.

07:00

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik/HRT

Zavod je otvoren prije šest godina

Zavod je otvoren prije šest godina

Foto: Dnevnik / HRT

Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka prvi je takav centar u javnom zdravstvu u Hrvatskoj. Otvoren je prije šest godina i prema ocjenama međunarodne komisije radi u skladu s najvišim europskim standardima. Malen, ali probran tim posebno educiranoga zdravstvenog i tehničkog osoblja odradi više od 450 tretmana mjesečno.

Jedan je ovo od rijetkih Zavoda u sustavu riječkoga KBC-a koji je radio po rasporedu svakoga dana i u vrijeme pandemije. Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu obrađuje, uz one svakodnevno naručene pacijente, i hitnoće - 24 sata dnevno...  


- Sve naše medicinske sestre i liječnici obučeni su za rad s najtežim pacijentima. Mi smo u ovoj regiji jedina barokomora koja ima mogućnosti da radi pacijente koji su na respiratoru u najtežem stanju, za koje potrebna podrška, ističe prof. dr. Mario Franolić.


Nažalost, lista čekanja za redovite pacijente duga je dvije godine. No, u odnosu na prošlu godinu, već su odavno premašili broj obrađenih slučajeva.


- Najviše pacijenta radimo tijekom radnog dana. Tu dnevno prođe 32 bolesnika koji dolaze iz dana u dan, nekad i cijeli mjesec. To su bolesnici s kroničnim ranama koje trebaju kisik u dodatnoj terapiji, kaže Igor Barković, dr. med.


I dok osam pacijenata, uz medicinsku sestru, sjedi u hiperbaričnoj komori, menadžer za sigurnost Đordano Bucci, dipl. ing. strojarstva, svih 80 minuta promatra računalo i aparate.


- Treba proći dosta obuke, treba dosta iskustva, isto tako i netehničko osoblje mora svladati rad za pultom, ali tehničko osoblje mora proći edukaciju i specifičnosti ovog radnog mjesta koje se tretira s visokom razinom opasnosti, kaže Bucci.


Entuzijazam i odlična suradnja ono je što pokreće tim Zavoda za podvodnu i hiperbaričnu medicinu. naravno - dobro bi im došao još koji djelatnik. 


- I dalje se borimo za novog čovjeka, i dalje nam se događaju promjene, tako da je trenutno stanje u skladu s realnim mogućnostima toga gdje jesmo - dobro, rekla bih, kaže glavna sestra zavoda Emanuela Markuči.


Suradnja s Medicinskim fakultetom te ljetna predavanja za strane studente dodatne su aktivnosti ovoga Zavoda kojemu međunarodni certifikati potvrđuju izvrsnost i najviše europske standarde.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!