Građani lani sami platili gotovo 89.000 pregleda CT-a i magnetske rezonancije

18.08.2023.

19:56

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT

Liste čekanja rak-rana su hrvatskog zdravstvenog sustava - na magnetsku rezonanciju mnogi čekaju i dulje od godinu dana. Zbog toga odlaze privatnicima - lani su građani sami platili gotovo 89 tisuća pregleda CT-a i magnetske rezonancije. Istražili smo - što u Ministarstvu poduzimaju da zdravstvena usluga bude brža i dostupnija.

Od narudžbe do termina, na magnetsku rezonanciju mozga ovaj čovjek mora čekati godinu i devet mjeseci, odnosno više od 600 dana. Čekanje na brojne druge preglede problem je za mnoge građane.


- Kad sam išla kod doktorice, ona mi je rekla trebalo bi to i to, ali to se dugo čeka, i onda sam odustala - što da radim? Ako bude sila, onda ću ići privatno, govori Katica.


Čekanje na preglede problem je za mnoge građane


- Kod neurologa čekam dugo na kontrolu, 11 mjeseci. Zgrožena sam, ali nemam novca i jednostavno moram čekati, govori Mira.


- Pa sve za zdravlje, pa i kod privatnika, a oni svi manje više rade u bolnici, a onda poslijepodne rade privatno i spoje ugodno s korisnim. Je li to dobro? Bože dragi - nije, za nas džep nije, nije humano, govori Tomislav.


Iz vlastitog su džepa prošle godine 88 811 pregleda CT-a i magnetske rezonancije građani sami platili.


- CT-a i magneta je gotovo 800 000 napravljeno u 2022 godini, dakle ne govorimo o osobama nego o broju pregleda jer jedna osoba je mogla više puta u godini imati CT ili magnet. I kod jednog i kod drugog slučaja gotovo 90 posto tih pregleda je bilo plaćeno od strane HZZO-a, a 10 posto su osobe platili same, govori Željka Draušnik, voditeljica Službe za javno zdravstvo HZJZ.


Zdravstvenim sustavom, kaže ovaj predstavnik pacijenata, neučinkovito se upravlja i gomilaju se žalbe građana.


- Najviše se žale na to da su im neki zahvati pomaknuti, da na nešto moraju dugo čekati, boje se kakva će biti progresija bolesti, kakav će biti krajnji ishod i ono što je problem da zapravo ne žele istupati javno jer se boje da će im to omogućiti daljnju dostupnost zdravstvene zaštite i onda jednostavno posežu na bilo koji način za privatnim pružateljima, priča Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.


U Ministarstvu zdravstva svjesni su problema


U Ministarstvu zdravstva svjesni su problema i, kažu, rade sve da pacijenti budu zadovoljniji, a liste čekanja kraće.


- Analize su vam takve da na jednom radilištu npr. ultrazvuk dojke isti broj liječnika u jednoj bolnici napravi tijekom dana recimo 20 postupaka, a negdje se napravi osam postupaka u isto radno vrijeme. Dakle to nema veze niti s radom popodne niti s radom liječnika u privatnim ambulantama nakon radnog vremena. Prvi korak je boljom organizacijom rada omogućiti bolju iskoristivost i ljudskih i materijalnih resursa, govori Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.


Samo ove godine HZZO je za preglede i postupke kod privatnika izdvojio 90 milijuna eura.         

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!