Hoće li se problem lista čekanja napokon riješiti?

23.04.2023.

20:01

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Duge liste čekanja

Duge liste čekanja

Foto: Sandra Simunovic / Pixsell

Rak-rana našeg zdravstva već su godinama beskrajno duge liste čekanja. Mjesecima se čeka termin za neke pretrage, posebice za magnetsku rezonanciju i preglede ultrazvukom. U sklopu reforme zdravstva najavljeno je i rješavanje problema lista čekanja koje bi se trebale znatno skratiti, a pretrage tako postati dostupnije građanima.


Bolje uvjete i veće plaće liječnici su nedavno ispregovarali - pitanje je hoće li bolje biti i pacijentima jer liste čekanja i dalje su raka rana zdravstvenog sustava.

- Nema mehanizma kontrole tko koliko radi. I onda imate luđaka koji se ubije i koji izgori u 10 godina i imate nekog koji radni vijek proradi, a da nije prstom mrdnuo. Ako trebam operirati prostatu ja ću ostati operirati prostatu, ja ću 3 sata visiti u sali, neću si zapisati niti jedan prekovremeni sat. Niti očekujem da mi to netko plati niti da mi netko kaže hvala, za HRT Dnevnik rekla je Mirjana Livojević, urologinja, Inicijativa mladih liječnika.

Prostora za bolje, slažu se liječnici  ima. 

- Šaljete pacijente na pretrage koje se možda i ne bi trebale raditi da ste imali više vremena posvetiti se pregledu pacijenata. Pokušavamo uvesti što više mladih liječnika u sustav da se to vrijeme koje posvećujemo pacijentu poveća i da kvaliteta skrbi bude bolja, rekao je Kristijan Ćupurdija, kirurg, tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata. 

Velika odgovornost


Velika je odgovornost i na prvoj liniji obrane, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Početkom svibnja kreću s preventivnim pregledima u pet županija, a mogu i puno više.


- Kardiološke neke obrade mi možemo raditi, kmatove, holtere zatim ultrazvuk abdomena, zatim možemo raditi male kirurgije, dermatološke preglede itd. Sve ono što sada ide u bolnicu kad bi postojala skupna praksa liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bi se mogla odraditi na nivou primarne, kazala je Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore. 


3 milijuna prekovremenih sati godišnje


Liječnici tvrde imaju 3 milijuna prekovremenih sati godišnje bez kojih bi, kažu, zdravstvene usluge bile bi još nedostupnije.


- Mi zapravo s time smanjujemo liste čekanja, one bi bile znatno veće da mi ne radimo na takav način, objasnio je Ćupurdija. 


- Medicinske sestre su te koje rade po nalogu liječnika puno postupaka, one naručuju bolesnike, ali ne mogu ih naručivati iznad dogovorenih propisa. Ja ne znam što bi još više trebale napraviti. Ostati stalno u bolnici, ne pitati za plaću i slobodno vrijeme ni za prostor u kojem ćemo boraviti, upitala se Brankica Grgurić, predsjednica Hrvatskog strukovog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara. 


Smanjiti liste čekanja možda se čini kao jednostavan zadatak, ali očito je teško rješiv. Svi tvrde da prostora za više radnih sati nema, ali slažu se ako ne može više, uz bolje uvjete, može kvalitetnije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!