Nesreće na pružnim prijelazima u 98,5% slučajeva zbog nepoštivanja prometne signalizacije

09.06.2022.

09:37

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Subhi Tawfiq, član Uprave HŽ infrastrukture

Subhi Tawfiq, član Uprave HŽ infrastrukture

Foto: HTV / HRT

Međunarodni je dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima. U gotovo svim slučajevima za nesreće je odgovoran čovjek, pokazuje statistika, stoga je potrebno što više edukacije i prevencije, a kako bi smanjili stradavanje i spasili ljudske živote, poručio je član Uprave HŽ infrastrukture Subhi Tawfiq

Obilježava se već 14 godina diljem svijeta kako bi se podignula razina svjesnosti o opasnostima pri prelaženju željezničke pruge.

Sa željezničkog stajališta Trnava u Zagrebu, gdje je jedan pješak u srijedu izgubio život u naletu vlaka, javila se u Studio 4 naša reporterka Marisabel Majić sa svojim gostom, članom Uprave HŽ infrastrukture Subhijem Tawfiqom.

Prijelazi su opasni prvenstveno zbog neopreznosti onih koji prelaze željezničke pruge, a zato se i održava akcija "Vlak je uvijek brži".

-  Radimo na edukaciji, prevenciji te kako poštivati prometne znakove, prometnu signalizaciju i kako ispravno prelaziti. Htio bih ovim putem izraziti sućut obitelji mladića koji je ovdje jučer smrtno stradao. Istražne radnje su još u tijeku. Što se tiče statistike nesreća, u 98,5% slučajeva dolazi zbog nepažnje vozača, biciklista i pješaka zbog nepoštivanja prometne signalizacije, ističe Tawfiq. 

Dodaje da je potrebno što više edukacije i prevencije, a kako bi smanjili stradavanje i sačuvali ljudske živote koji su od neprocjenjive važnosti. 

U posljednjih sedam godina samo na zagrebačkom području dogodile su se 34 nesreće na pruzi, pri čemu je smrtno stradala 21 osoba.

Na prijelazu Trnava dnevno prođe oko 200 vlakova i nekoliko tisuća ljudi. U sklopu preventivno-edukativne akcije "Vlak je brži" prolaznicima su dijeljene brošure s upozorenjem na opasnosti kako bi se podignula svijest pri prelasku željezničke pruge. Građani su akciju pozdravili, ali smatraju da se ljudsko ponašanje neće promijeniti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!