08:38 / 08.03.2021.

Autor: T.V./HRT

Lora Pleško: Djevojčice ne odgajamo da budu poduzetnice i vođe

Lora Pleško, poduzetnica i vlasnica uspješne IT tvrtke

Lora Pleško, poduzetnica i vlasnica uspješne IT tvrtke

Foto: HTV / HRT

Danas se obilježava Međunarodni dan žena. Sve je počelo kao poziv na jednakost i borba za pravo glasa, a ove se godine taj dan obilježava pod sloganom "Izaberi izazov". O položaju žena u poslovanju i društvu u Studiju 4 govorila je Lora Pleško, glazbenica, poduzetnica i vlasnica uspješne IT tvrtke koja posluje s Amerikancima.

Lora Pleško, odgovarajući na pitanje kako to da je kao alternativna glazbenica završila u IT industriji, kaže kako je IT industrija prije izabrala nju, nego da je ona izabrala IT industriju.

- Koketirala sam s IT industrijom još od srednjoškolskih dana kada sam davne 1994. s kolegom koji je danas profesor na FER-u, pokušavala napraviti glazbeni portal, ali to je bilo još prerano. Na kraju sam završila u glazbenim vodama, upoznala sam supruga Zorana, osnovali smo electro-pop bend Kimiko. Radili smo zajedno u tvrtki za razvoj bankarskog softvera. U jednom smo trenutku odlučili ipak se posvetiti glazbi. Situacija s bendom postala je ozbiljnija, izdali smo album. Imali smo svoj studio pa smo osim vlastite glazbe radili i s drugim bendovima. Nakon godinu dana odlučili smo otvoriti IT tvrtku, objašnjava Lora.

Kaže kako njezina tvrtka Mašinerija radi softvere po narudžbi, uglavnom mobilne i web-aplikacije, i to pretežno za američko tržište.

- Većinom imamo klijente iz SAD-a. Dogodilo se to slučajno. Neki kontakti koje sam tamo imala, doveli su do prvih poslova, a onda se to širilo dalje. Uglavnom radimo sa startupovima ili srednje velikim tvrtkama, rekla je Pleško dodajući da, iako bi im poslovanje bilo jednostavnije da se presele u SAD, i dalje "tvrdoglavo posao rade iz Hrvatske". 

Ističe da iako birokracija u Hrvatskoj nije baš naklonjena poduzetnicima, posljednjih godina se primijećuje napredak.

- Definitivno postoji razlika u poslovanju u danima kada smo mi počinjali i danas, tu su razni poticaji za poduzetnike početnike, ima i udruga poduzetnika koja radi na tom polju, radi se na tome da se olakša poslovanje, rekla je napomenuvši da bi poslovanje malim poduzetnicima bilo znatno lakše kada bi postojalo neko mjesto na kojem bi mogli dobiti sve informacije.

- Potreban nam je centralizirani ured u kojem bi se mogle saznati sve informacije za sve djelatnosti, u kojem rade službenici koji su motivirani pomoći, odnosno kvalitetno obaviti svoj posao, iznosi.

Ističe kako se u svom poslu nije susretala s predrasudama zato što je poduzetnica.

- Moram reći da mi u IT-u po tom pitanju imamo sreće, zaista se osjeti timski rad. U mojoj bivšoj firmi vlasnice su bile žene i bilo je zaposleno barem 50% žena. U mojoj firmi zaposleno je 69% žena, kaže. 

Kaže kako smo još daleko od trenutka kada će umjetna inteligencija zamijeniti ljudski rad.

- U IT industriji postoji strah da će programere zamijeniti softver, ali on može programirati neke jednostavnije stvari, kompleksnije još uvijek ne. Daleko smo još od toga, poručila je Pleško.

Na web-stranici Mašinerije istaknuti su podaci o atmosferi i radnom ozračju unutar tvrtke pa se tako otkriva da su druženja zaposlenika predviđena tijekom radnog vremena, a zaposlenici imaju i naknadu za prehranu.

- Potrebno je na poslu napraviti ozračje podrške gdje svatko ima svoj glas, podršku, ističe Lora Pleško. 

Kaže kako naše društvo općenito ne cijeni poduzetnike te da su žene u još nepovoljnijoj situaciji.

- Naše društvo još uvijek djevojčice, djevojke, žene ne odgaja da bi bile poduzetnice i preuzimale ulogu vođa. Puno ih se više gura prema nekim humanističkim područjima. Čitala sam da u pubertetu djevojčice gube interes za tehnologiju, ne zato što ih ne zanima, nego zato što ih guraju prema nekim unaprijed rodno definiranim poslovima. Mi u Mašineriji pokušavamo tome doskočiti tako da svake godine na Međunarodni dan djevojčica u IT-u organiziramo događanja za učenice sedmog i osmog razreda gdje im govorimo o svim njihovim mogućnostima u ovoj industriji, objašnjava Pleško dodavši da se taj dan obilježava treći četvrtak u travnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!