"Lošinskim jedrima oko svijeta"

12:43 / 09.09.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Ivana Perić

Počeo festival "Lošinjskim jedrima oko svijeta"

Počeo festival "Lošinjskim jedrima oko svijeta"

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

U Malom Lošinju traje festival "Lošinjskim jedrima oko svijeta", posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja. Ivana Perić javila se za podnevni Dnevnik HTV-a iz Malog Lošinja, predstavljajući raznovrstan program ovogodišnjeg festivala. 

- Mali dio festivalske priče današnje je uprizorenje ispraćaja pomoraca na pučinu. To je, naime, zapisano je u starim lošinjskim spisima, a izgledalo je upravo ovako. Pokraj zavjetne crkvice, Anunziate, žene su svakodnevno dolazile i čekale svoje mornare i kapetane, a u crkvici su se molile za njihovo zdravlje i sigurnost na moru, kazala je novinarka Zrinka Perić u javljanju iz uvale Čikat. 


Dodala je kako je ta uvala zapravo dobila ime upravo po toj priči, jer na lošinjskom dijalektu čikati znači čekati. 


- Festival koji će potrajati dva tjedna ima dvostruku ulogu. S jedne strane, naučit će nove generacije o životu njihovih starih, a s druge strane produljit će turističku sezonu. Turističke brojke tome idu u prilog, rekla je. 


Dodala je da je kolovoz bio gotovo na istoj razini kao onaj rekordne 2019. godine, a rujan do danas, prema informacijama lošinjskih turističkih djelatnika, ima čak 20 posto više turista nego 2019. 


Više o programu lošinjskog festivala doznajemo od direktora Turističke zajednice Malog Lošinja Dalibora Cvitkovića.


- Sljedeći vikend nam je regata krstaša s 50-60 sudionika i više od 300 natjecatelja, zatim Pomorska večer s prikazom svih starih zanata i veliki koncert Klape Intrade i Tomislava Bralića. Završetak je u Nerezinama, s Nerezinskom regatom tradicijskih barki na jedra. Između ovih događaja slijede izložbe, predavanja i naravno, gastronomija koja nas vraća u "zlatno doba" lošinjskog pomorstva s kraja 19. stoljeća, rekao je Dalibor Cvitković.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!