Lubura za Dnevnik HTV-a: Hakerski napadi iznimno opasni, moguće doći do vrijednih podataka

09.02.2022.

19:22

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Đuro Lubura, telekomunikacijski stručnjak

Đuro Lubura, telekomunikacijski stručnjak

Foto: Dnevnik / HRT

Teleoperator A1 Hrvatska našao se na udaru hakera kojim je kompromitiran dio osobnih podataka brojnih korisnika te mreže. Napad je još jednom pokazao da su opasnosti, koje u svakodnevnom životu vrebaju i u virtualnom svijetu - sve veće. Na tu temu u Dnevniku HTV-a govorio je telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura.

Ovakvi hakerski napadi iznimno opasni

Govoreći koliko je ovakav hakerski napad opasan za korisnike gost Dnevnika HTV-a telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura rekao je da mogu biti iznimno opasni jer je moguće doći do iznimno vrijednih osobnih podataka.

- Nasreću, u konkretnom slučaju radi se samo o podacima koji su manje-više javni za veći broj građana - imenu, prezimenu, OIB-u, adresi i telefonskom broju. Ime, prezime, adresa i OIB su dostupni za svakog vlasnika ili suvlasnika trgovačkog društva, za svakog člana uprave, za svaku osobu koja se ikad kandidirala na izborima, za svakog vlasnika nekretnine. To nisu neki izrazito tajni podaci, pogotovo nakon što smo promijenili JMBG u OIB. Mogli su biti, ali nisu nasreću ili nisu zahvaljujući ljudima koji se brinu o sigurnostima u A1.

Žrtve napada same ne mogu ništa napraviti

Na pitanje što korisnici trebaju napraviti kada budu obaviješteni da su žrtve napada Lubura je rekao kako ustvari ne mogu napraviti ništa.

- Moraju samo možda samo malo pojačati pažnju da se ne bi dogodilo da netko ne zloupotrijebi njihovo ime, prezime  i OIB, ali vrlo vjerojatno se to neće dogovoriti.

Napadi zbog otkupnine

Upitan kako hakeri djeluju nakon što su došli do podataka Lubura je rekao kako vrlo često kod ovakvih napada hakeri traže neku vrstu otkupnine od tvrtke koju su napali.

- Moguće da to je pozadina informacije koja se popodne pojavila u medijima da se haker javio A1. Ja nemam tu informaciju, ali vrlo često to bude motiv. Ustvari oni nemaju što drugo napraviti s tim podacima, ništa pametno ne mogu napraviti s mojim imenom, prezimenom i OIB-om, osim da ucjenjuju A1. Njima će nastati reputacijska šteta, istaknuo je Lubura.

Valja biti potpuno iskren - ovakve stvari se događaju svugdje u svijetu, da su se događale i kod nas, da su se dogodile već više puta svim operatorima. Nije ovo niti prvi, ali nije nažalost niti zadnji slučaj da hakeri uspiju doći do naših osobnih podataka ili drugih vrijednih podataka kompanije, naglasio je Lubura.

Cyber sigurnost

Hakeri su, svakodnevno tomu svjedočimo, sve opasniji te je Lubura rekao kako je jako važno da teleoperatori, banke, državne institucije, privatne tvrtke konstantno ulažu u jačanje sigurnosti svojih sustava.

- U današnje doba cyber sigurnost i napadi u cyber području postaju jedan od najjednostavnijih i najčešćih načina terorizma i državnih napada. Imamo puno slučajeva u svijetu državno sponzoriranih cyber napada i zbog toga je jako važno da sve kompanije koje raspolažu osobnim podacima građana, a posebno one kompanije koje upravljaju kritičnom infrastrukturom - elektroprivrede, plinovoda, željeznice, da jako ulažu u cyber sigurnost. Čak je i naša Sigurnosno-obavještajna agencija prije nekoliko godina ustanovila Centar za kibernetičku sigurnost koji pruža podršku svim našim ministarstvima i državnim tijelima, ali i nekim trgovačkim društvima koja upravljaju kritičnom infrastrukturom. I u izvješću SOA-e spominje se kako su upravo kibernetički napadi ono nas što će se trebati posvetiti pažnje u budućnosti, istaknuo je Lubura.

Kako se zaštititi na internetu

O činjenici kako sve više vremena provodimo na internetu, osobito mladi, sve se više kupuje online, planiraju se putovanja  te kako se svi mi, naše obitelji i djeca možemo zaštititi od sve opasnijih virtualnih prijetnji Lubura je rekao kako apsolutna sigurnost ne postoji.

- Možete poduzeti razumne mjere. K kao pojedinac za početak ne treba otvarati poveznice koje su sumnjive, ne treba slati sms poruke ili odgovarati ili zvati na brojeve iz nekih egzotičnih zemalja ili kad vam neki nepoznati princ kaže da ste dobili neko nasljedstvo ili dobili na lutriji to na prvu treba biti sumnjivo te nemojte nasjedati na to. U pravilu takvi pokušaji prema građanima idu upravo u smjeru da prikupe neke osobne podatke, da dobiju broj kreditne kartice i onda ih nakon toga zloupotrijebe. Samo malo treba uključiti mozak, brinuti se o sebi. Ne može se o nama brinuti nitko ako se sami nećemo brinuti, zaključno je rekao Lubura.

MUP utvrđuje "relevantne činjenice" hakerskog napada na A1

Policija je u srijedu potvrdila da poduzima mjere iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za hakerski napad kojim je kompromitiran dio osobnih podataka korisnika mobilne mreže A1 Hrvatska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!