Pobuna u Bakru: 'Kontejneri s terminala Škrljevo ugrožavaju nam sigurnost'

10.03.2023.

07:00

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Problemi u Bakru

Problemi u Bakru

Foto: HTV / HRT

Nove nesuglasice između Luke Rijeka i mještana Bakra, posebice stanovnika naselja Gornjih Tijana. Probleme im, kažu, stvaraju radovi koje Luka provodi na Terminalu Škrljevo. Za jakih kiša sav materijal spušta se u njihove okućnice, a tijekom bure strahuju od prevrtanja kontejnera. Potporu im pruža i gradonačelnik.

Za probleme u svojem dvorištu mještani Gornjih Tijana prst upiru u Luku Rijeka, koja u njihovoj neposrednoj blizini izvodi radove na proširenju Terminala Škrljevo.  

- Kontejneri su gore skroz do ruba nasipa i kada su jake bure već su dva puta letjeli, srećom da su bili prazni pa su se zaustavili, ali što to znači - da oni mogu krenuti i dalje, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Franka Luc, mještanka Gornjih Tijana.

- Problema ima, to su oni gore, terminal. Kontejner neće do mene, ali voda do najniže točke hoće. Već sam dva puta plivao, u stanu 35 centimetara vode, rekao je Mirko Kovačević, mještanin Gornjih Tijana.

Bakarski gradonačelnik, pak, ističe - radovi se provode mimo zakona i izvan građevinskog područja, što je, kaže, vidljivo i na snimkama iz zraka.

- Veliki problem je na Terminalu Škrljevo gdje su bez ikakvih dozvola, projektne dokumentacije, bez temelja, bez potpornih zidova nasipali raznorazni građevinski otpad, naslagali kontejnere. Grad Bakar nije protiv poslovanja Luke Rijeka, ali Luka konačno mora shvatiti da se nalazi u okruženju žitelja i da ono što rade moraju raditi sukladno zakonskim propisima, rekao je Tomislav Klarić

Luka Rijeka od odgovornosti za slijevanje materijala ne bježi. Građanima je ponuđena polica osiguranja za naknadu štete, a u tijeku je i sanacija nasipa. Na pitanje izvode li se radovi bez dozvola, direktor Luke odgovara: 

- Odgovorno tvrdim da kao prvo, nema nikakve ugroze po život i imovinu, da sve što radimo, radimo u okvirima zakonskih propisa. Ovo su sada pripremni radovi, a po uređenju terminala, jer ovo su sad pripremni radovi, površina će biti uređena po pravilima struke i što se tiče odvodnje i statike, a što se tiče gradnje naravno da nećemo početi prije nego dobijemo dozvolu, u procesu smo, rekao je Duško Grabovac, direktor Luke Rijeka d.d.

No, u Gradu Bakru s time se ne mire. Problem je prijavljen i mjerodavnim institucijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!