Lukšić za Dnevnik: Nema teže oboljelih među onima koji su se cijepili trećom dozom

28.12.2021.

19:26

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić u središnjem Dnevniku

Ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić u središnjem Dnevniku

Foto: HTV / HRT

O epidemiološkoj situaciji i izdržljivosti zdravstvenog sustava u dugotrajnoj epidemiji u središnjem Dnevniku govorio je ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava, profesor Ivica Lukšić.

Očekuje se porast broja zaraženih omikronom, a postavlja se pitanje kako će to utjecati na bolnički sustav.

- Prema svim predviđanjima, realno je očekivati skok broja novozaraženih. Slijedom toga i nažalost veći broj bolesnika za bolničko liječenje.

Do sada smo pokazali da je sustav izdržljiv, ali u svemu tome su ključ ljudi.

- Ako bi bio veći broj zaraženog zdravstvenog osoblja, naravno da bi to ugrozilo funkcioniranje. Ne samo za pružanje zdravstvene skrbi COVID bolesnicima, već i svima drugima koji trebaju bolničko liječenje, dodaje Lukšić.

Pandemija traje već dvije godine, zdravstveno osoblje načeto je, umorni su, psihički su također načeti.

- Današnji sastanak s premijerom na tragu je toga da je on iskazao veliku zahvalnost svima koji sudjeluju u borbi, u pandemiji. Međutim, nemamo iluzije, novi val je tu pred nama. Pitanje je kada će to početi rasti, moramo biti spremni i dati sve od sebe u liječenju pacijenata.

Danas imamo oko 75 do 80% hospitaliziranih bolesnika koji nisu cijepljeni, ističe Lukšić, a jednako je takva situacija s preminulim bolesnicima.

- To su egzaktne brojke i govore najviše o potrebi za cijepljenjem. Pozivam građane na primanje i treće doze, ističe dr. Lukšić.

Što se tiče oboljelih u bolnici koji su primili doze, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava kaže sljedeće:

- Ne, nemamo. Nismo imali teže hospitaliziranog bolesnika koji je primio treću dozu.

Kada se govori o lijekovima protiv COVID-a, postavlja se pitanje mogu li biti zamjena cjepivo.

- Nikako ne mogu biti zamjena, jedino oruđe koje imamo je cijepljenje. Dakle, lijek se daje u vrlo indiciranim slučajevima. On je namijenjen za liječenje, ali zaustavljanje širenja virusa moguće je samo prevencijom, a to je cijepljenje. 

Hrvatska ima velik broj preminulih od koronavirusa.

- Ja bih rekao da je slaba procijepljenost jedan od najvažnijih faktora. Tu je i pitanje starosti populacije. Kada imate situaciju da je među starom populacijom velik broj necijepljenih, onda je posljedično tome i smrtnost veća. Moramo učiniti dodatni napor i apelirati na starije sugrađane da se cijepe i trećom dozom, ističe Lukšić. 

Smatra i da će buknuti epidemija nekih drugih bolesti, a zbog toga što su zadnje dvije godine u KB-u Dubrava fokusirani na borbu s COVID-om.

- Činjenica je da ako smo jedan period angažirani oko jedne vrste zaposlenika, naravno da smo druge morali staviti sa strane. Ja bih rekao da smo od početka pandemije činili sve kako bismo smanjili štetu, ali kada imate veliki val priljeva novih bolesnika, vi druge morate na ovaj ili onaj način staviti na čekanje, zaključuje ravnatelj KB-a Dubrava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!