Macronov posjet završio svečanim ručkom za stotinjak uzvanika

25.11.2021.

19:17

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Macron u RH

Macron u RH

Foto: Luka Stanzl/Patrik Macek / PIXSELL

Golemo zanimanje javnosti izazvao je Macronov dolazak u Zagreb. Završio je svečanim ručkom za stotinjak uzvanika iz svijeta politike, kulture, sporta.

- Povodom dolaska Macrona golem interes javnosti i vanserijske mjere sigurnosti, što je posebno bilo istaknuto na Gornjem Gradu. Francuski predsjednik poznat po zaobilaženju standardnog protokola zaustavljao se kako bi u ležernom izdanju popričao s ljudima. Inače, dosad se nismo mogli pohvaliti snažnim političkim vezama s Francuskom, no poveznice između dviju zemalja duboke su kad je riječ o socijalnim i kulturnim područjima. To je potvrđeno i na ručku s Macronom, na kojem su se okupili ljudi iz javnog života važni za jačanje hrvatsko-francuskih odnosa. Bili su tu Ćiro Blažević, Josip Skoblar, Tereza Kesovija koja je svojim koncertima četiri puta punila parišku Olympiju, rekao je Gordan Žvanović u javljanju za večernji Dnevnik.

Uz jake mjere sigurnosti, francuskog predsjednika i hrvatskog premijera pratile su ne samo brojne domaće i francuske novinarske ekipe već i znatiželjni građani. U gužvi na Trgu svetog Marka iznenadni susret.

Majka i obitelj vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera. Predsjednik Macron u kratkom, ali emotivnom razgovoru obećao je pomoć u potrazi za posmrtnim ostacima njezina sina.

Brojni su građani zastajali, mnogi su se htjeli fotografirati s francuskim predsjednikom.

A najviše su mu se obradovali mališani iz obližnje škole. U njoj djeca govore francuski pa su iskoristila priliku kako bi vježbala s izvornim govornikom.

U šetnji prema kuli Lotrščak, odakle su još jedanput gledali prelet borbenih zrakoplova, prilazilo im je sve više građana.

Gost i domaćin puni dojmova.

- Dobro, jako dobro. Super posjet, jako smo zadovoljni. Zadovoljan je, vidite ovdje je puno mladih školaraca, neki znaju francuski pa se oduševio, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.


Nakon ugodne šetnje vrijeme je bilo za radni ručak na terasi nadaleko poznatog zagrebačkog bisera Hotela Esplanade.

Uz povijesnu arhitekturu - futurističke jurilice - Rimčeva Nevera i Bugatti.

- Mislim da hrvatska Vlada voli pokazati nešto u čemu smo napredni. Drago mi je da zovu nas da prezentiramo stvari, pogotovo u ovom slučaju gdje imamo 150 zaposlenika u Francuskoj i preko 1000 u Hrvatskoj u jednoj firmi pa mislim da ima puno smisla, rekao je Mate Rimac, vlasnik Rimac automobila.

- Velika nam je čast predstaviti se predsjedniku i premijeru. Mislim da je suradnja Rimac automobila i Bugattija simbol suradnje Hrvatske i Francuske. Počašćen sam što ću upoznati cijelu vladu Republike Hrvatske, ali i vidjeti svog predsjednika. Ipak sam ja Francuz, a ne događa se to baš svaki dan, rekao je Christophe Piochon, predsjednik Uprave Bugattija.

Na ručak su stigla i brojna poznata lica iz javnog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života koja povezuju Hrvatsku i Francusku.

- Ovo danas je veliki korak naprijed i što se tiče vojne suradnje i kulturne, sigurnosne, gospodarske, znanstvene i Francuska može puno pomoći i oko ulaska u eurozonu i Schengen i u rješavanju otvorenih pitanja u ovom prostoru, rekao je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske.

- Ovo je veliki dan za Hrvatsku, veliki dan za Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom procesu, drago mi je da smo ga konačno završili, rekao je Damir Krstičević, bivši ministar obrane.


- Ne može čovjek vjerovati da je prošlo 30 godina, a da baš nikada francuski predsjednik nije bio u bilateralnom posjetu. Imali smo i američke predsjednike i u tom smislu jest nevjerojatno, kad čovjek pogleda s druge strane on je vrlo opušten i pristupačan, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

- Meni je to u svakom slučaju osobita čast, ali mislim da svi imamo razloga biti počašćeni da je takva jedna politička veličina - predsjednik Francuske došao da nas obiđe, rekao je Ćiro Blažević, bivši trener hrvatske nogometne reprezetnacije.

Nakon ručka, na kojem je zapjevala i Tereza Kesovija, nizali su se dojmovi.

- Ali on je bio toliko iskreno, kunem se, oduševljen da mi je stisnuo ruke i rekao: „Morate doći u Pariz, mi ćemo ići na večeru zajedno”. To mi je tako slatko, rekla je Tereza Kesovija, pjevačica.

 U kasnim poslijepodnevnim satima francuski je predsjednik, u dobrom raspoloženju napustio Hrvatsku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!