Mađerić: Obitelj je u Centru bila 2018., nije bilo prijava za obiteljsko nasilje

25.09.2021.

14:56

Autor: HRT

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić

Foto: HRT / IMS

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić u ime Ministarstva izrazila je sućut obitelji zbog ubojstva troje malodobne djece noćas u zagrebačkom naselju Mlinovi.

Zgranuti su strašnim, tragičnim i potpuno neshvatljivim događajem.

- Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti voljena i zaštićena, a ovdje imamo potpuno drugu, prestrašnu situaciju - kazala je, izrazivši iskrenu sućut, ponajprije majci, a onda užoj i široj obitelji.

- Što se tiče sustava socijalne skrbi, ova je obitelj tijekom 2018. bila u nadležnom centru za socijalnu skrb tijekom obveznog savjetovanja, što je standardni postupak za sve obitelji u kojima se roditelji rastaju. Oni su došli zajednički, s unaprijed postignutim dogovorom, sporazumno o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i nakon toga nije bilo postupanja - kazala je. Ističe da Centar za socijalnu skrb nije imao nijednu prijavu pojedinaca, majke, ali ni bilo kojeg drugog tijela koja bi upozoravala na obiteljsko nasilje prema djeci ili majci. 

Na pitanje novinara o stanju u sustavu socijalne skrbi, rekla je da je pripremljen niz izmjena i dopuna zakona. Zakon o socijalnoj skrbi uskoro, podsjetila je, ulazi u javnu raspravu, kao i Zakon o udomiteljstvu te tri komorska zakona. Osnovan je i Nacionalni savjet za razvoj socijalnih politika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!