Maldini: Političari parazitiraju na medijskim temama i pokušavaju galamom dobiti političke bodove

09:58 / 17.12.2021.

Autor: Jasmina Popović/Poligraf/Hrvatski radio/D.D.

"Političari pokušavaju galamom dobiti političke bodove"

"Političari pokušavaju galamom dobiti političke bodove"

Foto: Poligraf / HRT

Problem je izostanak mogućnosti da se artikuliraju jasne alternativne politike vladajućima. Čini mi se da je puno lakše populistički nastupati i koristiti teme koje prije svega nameću mediji. Imamo situaciju da političari parazitiraju na dnevnim medijskim temama i pokušavaju bez velikoga rada s populističkom galamom dobiti  političke bodove, ističe Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku za "Poligraf" Hrvatskog radija.

Politički turbulentnu 2021. godinu obilježio je život s koronom, lokalni izbori, prespora obnova nakon potresa, korupcijske afere, raskoli u SDP-u i Domovinskom pokretu, napetosti na relaciji predsjednik Milanović-Vlada, najava referenduma protiv Stožera i COVID potvrda. Iz kakve godine izlazimo i u kakvu političku 2022. ulazimo analizirali su Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku i komunikacijski stručnjaci Ankica Mamić i Krešimir Macan.

Mostova inicijativa za referendum protiv COVID potvrda

Na pitanje misli li da će Most uspjeti u svojoj inicijativi za referendum, Pero Maldini odgovara da po svemu sudeći neće, ali da je to i očekivano.

- Upitno je uopće je li taj referendum, kao i slične dosadašnje referendumske inicijative, bio pokrenut s namjerom da se doista održi ili je bio pokrenut da bi se skrenula pozornost kao da se nešto radi kao supstitut za izostanak realnog političkog djelovanja. Generalno ako govorimo o referendumu, on je najdemokratskiji instrument, ali to je isto kao da imate sjekiru koja je dobar instrument kada ste u šumi i nacijepate drva pa se grijete cijelu zimu, onda je sjekira izvrstan instrument, ali sjekirom možete počiniti zločin i ubiti ljude, pa je ona onda nešto užasno jer ste nekome oduzeli život, komentira Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku.

- Tako možemo gledati referendum. Referendum je najdemokratskiji instrument ako ga koristimo za demokratske ciljeve. Ako se referendumom kao referendumsko pitanje postavlja nešto što je umanjenje ili oduzimanje određenih građanskih prava, ili nečije pravo na račun drugoga, onda je to antidemokratska mjera. Ovdje je referendumsko pitanje moglo biti na štetu određenih građanskih prava, ili čak ljudskih prava jer je bilo u pitanju zdravlje, u pitanju je bila mjera koja usmjerena zaštiti širokih socijalnih slojeva, naglašava Maldini.

Ankica Mamić komentirala je neslaganje Mosta i ostatka oporbe oko referenduma.

- Mi ne znamo tko u toj priči laže, ali činjenica je da kad idete s jednom ovakvom inicijativom za ovakav referendum, da je prvi korak da uspostavite komunikaciju s onima koji vam mogu biti u tome podrška. Ta prva razina komunikacije očito nije adekvatno napravljena. Koliko smo čuli od gospođe Benčić iz Možemo i od drugih dionika iz opozicije koji isto tako misle da COVID potvrde i način na koji Stožer funkcionira nisu potpuno adekvatni i da bi tu trebalo nešto mijenjati. Međutim, Most ih nije uspio mobilizirati za svoju inicijativu i to je već na neki način zapravo neuspjeh, rekla je Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja.

- U Hrvatskoj je jako teško doći do referenduma. Prag je izrazito visoko postavljen i na neki način prijeći zazivanje svakog referenduma koji bi se odnosio na neke stvari koja su ključna pitanja demokracije. Ako nemate nevjerojatnu infrastrukturu i novce, vi ćete vrlo teško skupiti tu količinu potpisa, dodala je.

- Oni su se prevarili u jednoj bitnoj stvari, radi se kao o Ustavnom referendumu, a u principu ili ste vakser ili ste antivakser, i tu se opozicija nije mogla ujediniti. Opozicija nije mogla stati iza Mosta i Domovinskog pokret koji su u ovom trenutku percipirani kao antivakseri, jer su se svima njima pridružili oni koji su se javno deklarirali kao antivakseri. Ne čudi me da je bila ovakva rasprava u Saboru jer su zapravo shvatili da, kao i u Hrvatskoj, 80 posto je pro, a možda 20 posto, manjina, je antivakserska, ali je jako glasna. I tako je bilo i u Saboru, bili su jako glasni, ostali su u manjini, i zato su se jako ljutili, obrazložio je  komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

Populizam u politici

- Problem je izostanak mogućnosti da se artikuliraju jasne alternativne politike vladajućima, kakvi god bili. Ne znam je li zbog inkompetencije ili lijenosti, vjerojatno i zbog jednog i drugog. Čini mi se da je puno lakše populistički nastupati s nekim trikovima i koristiti teme koje prije svega nameću mediji. Imamo situaciju da političari parazitiraju na dnevnim medijskim temama i pokušavaju bez velikoga rada s populističkom galamom dobiti na određeni način političke bodove. Ako ih i dobiju oni su očigledno kratkotrajni, zamjećuje Maldini.

Odnos Plenković-Milanović i stanje u BiH

- Plenković se cijelo vrijeme ponaša državnički za razliku od Milanovića, to je ta bitna razlika. U ovom trenutku te ozbiljne teme nisu toliko u medijima, izborni proces u Bosni i Hercegovini je blokiran zato što se pokušava provesti odluka Europskog suda, Ustavni sud je mora provesti i promijeniti zakon o izborima u korist Hrvata, znači da svi narodi biraju svog predstavnika, a ne da im drugi narodi biraju, To nije bilo u duhu Daytona. Tu dolazi do problema, i mislim da premijer Plenković kao pravi diplomat traži nekakav način kako naokolo došlo do rješenja, navodi Macan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!