15:00 / 25.03.2021.

Autor: Hina/HRT/M.B.

Malenica: Đurđević dva puta kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak da je izabranica predsjednika Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević dva puta pristala biti kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri, što ministar smatra nepoštovanjem hrvatskih zakona.


- Đurđević je dva puta pristala biti kandidat u protuzakonitoj proceduri. Prvi put prije 15 dana i jučer kada je predsjednik Republike ponovno proslijedio prijedlog s gospođom Đurđević Hrvatskom saboru i samim time ona je pokazala da ne poštuje zakone Hrvatske koji je Ustavni sud proglasio ustavnim, rekao je Malenica nakon sjednice Vlade.


- Zlata Đurđević kao i svi drugi kandidati koji ispunjavaju uvjete iz Zakona o DSV-u se mogu javiti na javni poziv. Tu je predsjednik Milanović taj koji predlaže kandidate Saboru, kazao je Malenica.


Na pitanje novinara hoće li se ići u izmjene članka Zakona o sudovima koji propisuje da predsjednika Vrhovnog suda bira Sabor na prijedlog predsjednika RH, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora, Malenica kaže kako će još razmotriti hoće li ga mijenjati te da će i dalje ustrajati da u predlaganju i izboru predsjednika Vrhovnog suda bude i javni poziv i čitava procedura.


Pojasnio je da mandat trenutnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse traje do 15. srpnja, a nakon toga postoji propisana procedura pri čemu predsjednika onda zamjenjuje njegov zamjenik. 


- Imamo pokrivenu tu situaciju, dodaje.


Potvrdio je da Zlata Đurđević neće biti izabrana.


O Mostovoj inicijativi za Sessinom smjenom


Malenica je komentirao je i Mostovu inicijativu za smjenu Đure Sesse, naglasivši da Ustav propisuje da razrješenje predsjednika Vrhovnog suda može provesti Sabor, ali na prijedlog predsjednika Republike. 


- Ta inicijativa Mosta nije u skladu s odredbama Ustava, dodaje.


Osječki sud mogao je izreći mjeru


Komentirao je i odlazak osuđenika Zorana Mamića u BiH, poručivši da je Županijski sud u Osijeku mogao izreći mjeru opreza prema odredbama Zakon o kaznenom postupku. 


-Sud u Osijeku može do izvršnosti presude izreći mjeru opreza, kazao je Malenica.


Na upit hoće li uvesti sigurnosne provjere za suce, ministar kaže kako je to u planu u sklopu njihove strategije borbe protiv korupcije, kao i ponovno uvođenje reizbora sudaca.


- Najavio sam da ćemo pripremiti jedan antikorupcijski paket za pravosudne dužnosnike, ne bih u ovome trenutku izlazio s time, ali ići će u smjeru češćih sigurnosnih provjera, ali i drugačijeg koncepta ocjenjivanja samog rada sudaca, najavio je Malenica. Dodao je kako su suci Županijskog suda u Osijeku, koje je prozvao osuđenik Zdravko Mamić, posljednju sigurnosnu provjeru imali kada su postali suci uskočkog odjela, no ne zna točno koje godine. Najavio je i odlazak pravosudne inspekcije u izvanredni nadzor Županijskog suda u Osijeku. 


- Nadam se u sljedećih nekoliko dana da će krenuti za Osijek i da će napraviti inspekcijski nadzor i utvrditi je li stanje dobro ili nije, kazao je Malenica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!