16:47 / 24.03.2021.

Autor: P.F./HRT

Grbin: HDZ i Plenković opstruiraju pokušaj promjene u pravosuđu na bolje

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a

Foto: HRT / HTV

- Danas smo u reakciji predsjednika Vlade vidjeli jednu zanimljivu situaciju. Na reakciju ga nije nagnala činjenica da će uskoro dug hrvatskog zdravstva narasti na 6,5 mlrd.kn, da su 22 bolnice u RH s ograničenom isporukom lijekova i da će kroz tjedan dana većina bolnica u RH biti u tom  režimu, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za novinare.

- Na reakciju ga nije nagnala ni činjenica da se od siječnja ljekarnama ne isplaćuju, od strane HZZO-a, lijekovi koji su isporučeni, iako je evidentno da su zbog toga ugroženi životi građana, rekao je Grbin i dodao da "premijera na reakciju nije potaknuo niti porast broja novozaraženih koji se približava brojki od 2000 po danu".

- Na reakciju ga je nagnala činjenica da možda, ali samo možda, barem malo imamo priliku početi mijenjati stanje u hrvatskom pravosuđu. Kazao je to Grbin nakon što je premijer Andrej Plenković izjavio da je kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević, koju predlaže predsjednik Republike Zoran Milanović, pristala biti dio protuzakonite procedure te da ne može biti kandidatkinja za najviše pravosudno tijelo.

- Jučer smo svjedočili činjenici da je jedan osuđenik, pravomoćno osuđen, prešao državnu granicu. Sjetite se samo situacije s vašim kolegom Duhačekom kako je uhićen na zagrebačkom aerodromu i usporedite te dvije situacije, rekao je Grbin novinarima.


- Mi danas iz kuhinje Zdravka Mamića imamo priliku gledati strašne slike hrvatskih sudaca u situacijama koje su potpuno neprihvatljive. Jučer smo od bivšeg predsjednika DSV-a čuli da je Mamić očito imao doušnike i u DSV-u, u tijelu koje bira hrvatske suce. Mi  onda želimo to pokušati promijeniti i koji onda odgovor predsjednika vlade - da mu je Zlata Đurđević neprihvatljiva. Jedino dobro u svemu ovome je da smo napokon maknuli famu da se ovdje radi o proceduri i formi, hoćemo li predsjednika Vrhovnog suda izabrati na temelju javnog poziva ili na temelju direktnog prijedloga predsjednika Republike. Potpuno je jasno da gospoda iz HDZ-a ne žele na čelu Vrhovnog suda osobu koja bi mogla mijenjati ovu situaciju u pravosuđu. Hrvatska ima jedno od najgorih, ako ne i najgore pravosuđe u Europi. A što država, vlast radi po tome pitanju? Apsolutno ništa. HDZ i Andrej Plenković opstruiraju svaki pokušaj promjene u pravosuđu na bolje. Za nas u SDP-u je to potpuno neprihvatljivo. Ali nam je ipak drago barem nešto - danas su, a iz reakcije premijera Plenkovića je to vidljivo, maske su pale, rekao je Grbin.

Komentirao je i odluku Ustavnog suda. - Do odluke Ustavnog suda imali smo različita mišljenja ustavnih stručnjaka. No donesena je jučer odluka, a Zlata Đurđević nije sudjelovala u ničem protuzakonitom. Zakon o sudovima je napisan traljavo, lijevom nogom. Odluku Ustavnog suda prihvatit ćemo jer smo legalisti. Jer poštujemo institucije, ne kada to nama odgovara nego uvijek, za razliku od gospode iz HDZ-a koji poštuju institucije samo kad njima odgovara, rekao je Grbin.

- Ne želim se baviti formom, moramo razgovarati o tome jeli stanje u pravosuđu dobro ili dobro. Ako je dobro onda ništa ne treba mijenjati. Ali uz sve dužno poštovanje nitko u ovoj državi ne može smatrati da je način na koji hrvatsko pravosuđe funkcionira dobar, dodao je Grbin.

Podsjetio je na neke prijašnje slučajeve oko sudaca i ustvrdio kako ništa po tome pitanje nije učinilo.

U hrvatskom pravosuđu ima velikih problema i treba ih početi rješavati, rekao je te ponovio jučerašnju informaciju da je Mamić mogao imati doušnike u DSV-u.

Za Zlatu Đurđević je rekao kako je kandidatkinja s respektabilnim životopisom koja se spremna uhvatiti se izuzetno teškog posla i pokušati nešto promijeniti.

- Sada je samo pitanje želimo li ju podržati u pokušajima da promijeni hrvatsko pravosuđe ili ćemo održati status quo po kojem ćemo i dalje biti na začelju Europe. To je dilema koja je pred nama, vrlo je jednostavno, rekao je Grbin.

Dodao je da pravosuđe ne funkcionira i nešto treba mijenjati.

- U ovom trenutku imamo jedan konkretan prijedlog kako to mijenjati, a to je izbor čelne osobe Vrhovnog suda. Od HDZ-a do sada nismo čuli ama baš ništa što bi pomoglo unaprijediti stanje u pravosuđu. Uskoro ćemo ispred SDP-a izaći sa širokim paketom mjera za unaprjeđenje stanja u pravosuđu i borbe protiv korupcije. Popraviti pravosuđe bez borbe protiv korupcije je nemoguće isto kao što je nemoguće boriti se protiv korupcije s ovakvim pravosuđem, smatra Grbin.

Svatko tko ima spor zna kako to izgleda. Svaki novinar, koji je osuđen za izrečenu riječ pa je morao platiti kaznu, da bi nakon toga europski sud za ljudska prava utvrdio da postupci nisu bili u skladu s europskom konvencijom, zna o čemu pričam. Hrvatsko pravosuđe ne funkcionira od vrha do dna i treba ga početi mijenjati. iz današnjih reakcija premijera Plenkovića potpuno je jasno da ovo nije nikad bilo pitanje procedure ili forme nego isključivo jedino sadržaja. A to je hoćemo li mijenjati stanje u pravosuđu ili nećemo. HDZ-ov odgovor je nećemo jer njima ovakvo stanje u pravosuđu apsolutno odgovara, zaključio je Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!