Rasprava o financiranju aktivnosti nacionalnih manjina u 2021.

03.05.2023.

Zadnja izmjena 16:31

Autor: Hina/E.P.C.

Ministar Ivan Malenica u Saboru

Ministar Ivan Malenica u Saboru

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je u Saboru da je za aktivnosti nacionalnih manjina u 2021. godini utrošeno 78,5 milijuna kuna više nego 2020., te da su učinjeni iskoraci u području ustavnopravnih prava i društvenog osvješćivanja o pravima nacionalnih manjina.


- Za aktivnosti vezane uz provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2021. godini utrošeno je 78,5 milijuna kuna više nego 2020., odnosno 294 milijuna kuna, kazao je Ivan Malenica podnoseći Izvješće o provođenju Ustavnog zakona i utrošku sredstava za potrebe nacionalnih manjina za 2021.

Potrebni dodatni iskoraci 


Ministar Malenica istaknuo je kako Izvješće pokazuje da su u području ustavnopravnih prava i društvenog osvješćivanja o pravima nacionalnih manjina učinjeni koraci unaprijed, ali izvješće ukazuje i na područja u kojima je potrebno napraviti dodatne iskorake. 


Malenica je podsjetio na usvojeni Nacionalni plan zaštite ljudskih prva i suzbijanje diskriminacije do 2027. koji sadrži šest ciljeva, među kojima je i poboljšanje učinkovitosti javne uprave i pravosuđa za djelovanje u području zaštite ljudskih prava, podizanje razine informiranosti građana i jačanje mehanizama praćenja provedbe Ustavnog zakona.


Ravnopravna uporaba jezika i pisma nacionalnih manjina u 27 lokalnih jedinica


- U 2021. izdano je 3 638 dvojezičnih osobnih iskaznica, tisuću više nego godinu prije. Zakonski preduvjet za uvođenje ravnopravne službene uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina ispunjen je u 27 lokalnih jedinica, zabilježeno je povećanje broja djece u ranom i predškolskom odgoju na jeziku i pismu nacionalnih manjina za 96, a unutar osnovnoškolskog sustava za 142, naveo je, među ostalim, Malenica.


- Te godine, dodao je Malenica, nastavljene su i aktivnosti za snažnije uključivan pripadnika romske nacionalne manjine u obrazovanje, financiranje zaštite kulturne baštine manjina, kulturne suradnje i drugo. Pripadnici nacionalnih manjina u potpunosti su ostvarili i pravo na zastupljenost u predstavničkim i izvršnim tijelima lokalnih jedinica, rekao je.


Zastupnicu Andreju Marić (SDP) zanimalo zašto u općini Orehovica u Međimurju gdje romsko stanovništvo čini više od 33 posto populacije još nisu postavljenje dvojezične ploče.


- Na zahtjev lokalne jedinice Ministarstvo se očitovalo i navedeni problem izbora romskog jezika je na lokalnoj jedinici da donese odluku u konkretnom slučaju, odgovorio je ministar.


- Samo je pitanje žele li lokalne jedinice to ili ne, kazao je u raspravi Veljko Kajtazi, zastupnik romske i još nekoliko nacionalnih manjina.  Istaknuo je da postoji samo jedan službeni romski jezik, a to je romani.

Pupovac reagirao na govor Željka Sačića i napustio sabornicu 


Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac nazvao je sramotnim toleriranje govora zastupnika Hrvatskih suverenista Željka Sačića u Saboru, smatrajući da je u njemu optužio srpsku manjinu da radi protiv Hrvatske. Dodao je da ne zna kada će više doći u sabornicu.


- Optuživati srpsku manjinu da radi protiv hrvatske države i to tolerirati ovdje, pred vama gospodine potpredsjedniče Reiner, pred vama kolege zastupnici iz kluba manjina, a da nitko nema potrebu reći da je to opasna rabota, to je sramota. Ne znam kad ću doći više u ovu dvoranu, rekao je Pupovac i napustio sabornicu tijekom rasprave o Izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku novca iz državnog proračuna za potrebe nacionalnih manjina, za 2021.


Pupovac je reagirao na govor zastupnika Sačića, koji je optužio tjednik Novosti, čiji je nakladnik Srpsko narodno vijeće, za, kako je rekao,  širenje protuhrvatske propagande.


- Neću se posebno osvrtati na Novosti, ali mi s 600 ili 700 tisuća eura financiramo protuhrvatsku propagandu, oni se obračunavaju s Republikom Hrvatskom, s našom budućnošću. Pa da li se netko pita kakve to odnose na hrvatskoj strani može ostaviti? Vi nas gurate u stanje frustracije pa se pitate zašto na Markovom trgu stoji ograda, rekao je Sačić.


Financiranje "Novosti" predmet govora i zastupnika klubova Mosta te Za pravednu Hrvatsku 


Tako je Nikola Grmoja (Most) napomenuo da se Novosti ne bave pitanjima koji su u interesu srpske nacionalne manjine. Pozvao je da se novac preusmjeri u infrastrukturne projekte u općinama s većinskim srpskim stanovništvom.


Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) tvrdi da tjednik Novosti piše neistine o Domovinskim ratu i Drugom svjetskom ratu te da neopravdano optužuje pojedince za mržnju prema Srbima.


- U svojim izdanjima se ne bave poticanjem kulturne autonomije, za što su im donirana sredstva, već potiču na netolerantnost prema većinskom hrvatskom narodu, grubo vrijeđajući smisao hrvatske državnosti i suverenosti te samu Republiku Hrvatsku, rekla je zastupnica Vukovac.


Lijevi oporbeni klubovi u raspravi su pozornost posvetili pitanjima obrazovanja pripadnika manjina i ravnopravne upotrebe manjinskog jezika i pisma.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!