14:32 / 18.03.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Malenica: Usavršavanje odvjetnika osigurava učinkovitost pravosuđa

Okrugli stol u organizaciji HOK-a

Okrugli stol u organizaciji HOK-a

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Česte izmjene zakona i propisa kao i primjena novih tehnologija utječu na potrebu stalnog stručnog usavršavanja odvjetnika, a upravno usavršavanje jamstvo je uspješnog obavljanja te službe, istaknuto je na Danu hrvatskih odvjetnika.

- Cjeloživotno usavršavanje je važna tema koja je bitna za razvoj struke i osiguravanje kvalitetne zaštite hrvatskih građana i tvrtki, ali i učinkovitog hrvatskog pravosudnog sustava, rekao je u Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.


Istaknuo je da živimo u vremenu svakodnevnih izazova te da su promjene u pravosuđu neminovne pa je cjeloživotno usavršavanje i edukacija odgovor na brojne izazove.


- Smatramo da u tom procesu krucijalnu ulogu ima HOK i Odvjetnička akademija koji kroz proaktivni pristup usavršavanju i novim programima mogu osigurati kvalitetnije okvire za jačanje odvjetničke službe, kazao je.


Malenica je naglasio da Ministarstvo pravosuđa i uprave želi biti partner HOK-u i pridonijeti jačanju već postojećih kvalitetnih instrumenata stručnog usavršavanja odvjetnika. 


- Svi moramo raditi na tome da pravosuđe bude učinkovito, a vjerujem da kroz zakonodavni okvir i europska udruženja odvjetnika možete pri Europskoj komisiji i u Europskom parlamentu otvoriti teme koje su važne za odvjetničku profesiju. Na tom putu ćete imati moju podršku, poručio je Malenica.


Sudbena, izvršna i zakonodavna vlast moraju nastupati zajedno i zajedno detektirati probleme u pravosuđu, rekao je predsjednik HOK-a Josip Šurjak te istaknuo da obrana čovjeka i vladavina prava nisu i ne mogu biti tržišne kategorije.


Sudionike skupa, na kojima su bili i predstavnici odvjetničkih komora Europe i regije, pozdravio je i predsjednik Vijeća odvjetničkih komora Europe CCBE-a James MacGuill


Istaknuo je da CCBE pokušava učiniti sve kako bi europski odvjetnici pružili pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, čemu se pridružila i Hrvatska odvjetnička komora.


O razlozima potrebe uvođenja stalnog stručnog usavršavanja odvjetnika izlagali su državni tajnik Juro Martinović, odvjetnici Mićo Ljubenko, Ive Brkić, Igor Mucalo i Dalibor Valinčić. Okruglim stolom moderirala je Laura Valković, predsjednica Odvjetničke akademija koja već već godinama organizira edukacije za članove HOK-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!