Mandić: Posebno je važno da naoružanje koje kupujemo otvara nova radna mjesta

06.01.2022.

09:54

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

"Važno je da naoružanje otvara nova radna mjesta"

"Važno je da naoružanje otvara nova radna mjesta"

Foto: Studio 4 / HRT

Nitko danas ne kupuje složene borbene sustave na način da vam donese novce i plati vam, traže se i drugi aranžmani. Posebno je važno da naoružanje koje kupujete otvara nova radna mjesta, inače vam neće nitko pristati na to. Nije riječ o tome da je Bradley sam po sebi loš, ili daje nešto drugo puno bolje. Mi u javnom prostoru ne znam masu nekih činjenica, koliko nas košta ta modernizacija da ju dovedemo, koliko nas košta nabava nekog drugog vozila, i što stoji iza toga, rekao je Ivica Mandić, vojni analitičar, Institut za istraživanje hibridnih sukoba.

Gdje je zapelo u slučaju američkih oklopnih vozila Bradley koje je američka vlada ponudila Hrvatskoj. Za sada nema konkretnog odgovora s naše strane, istodobno Sjedinjene američke države su poručile kako njihova ponuda i program sufinanciranja kupnje od 45 milijuna dolara vrijedi do kraja siječnja.

Na pitanje pretvara li se slučaj u debakl, uzevši u obzir da predsjednik kaže kako je to jeftina kupnja, dok ministar obrane Banožić kaže kako su takva vozila prestara za Hrvatsku, Mandić je odvratio kako nije tako jednostavno za odgovoriti, i da je do ovakvih činjenica došlo u medijskom prostoru.

- Donacija vozila Bradly ili bilo čega drugoga nije nešto što se radilo po principu kakva je bila nabava borbenih zrakoplova, ovdje se radi o jednom posve drugačijem pristupu. Pitanja je jako puno, prvo pitanje je ako i kupimo Bradly koliko godina će on nas služiti? Drugo pitanje je, poslije pada Berlinskog zida pa do danas u zapadnom svijetu razvijeno je ukupno dva nova vozila, istraživanje razvoja takve vrste vozila naprosto je stao u svijetu, objašnjava Ivica Mandić, vojni analitičar, Institut za istraživanje hibridnih sukoba.

Mandić je dodao kako je Hrvatska članica Europske unije i NATO te da ne može ići kupovati od drugih država i razvijati njihova tržišta, te da je pitanje previše pojednostavljeno.

- Nitko danas ne kupuje složene borbene sustave na način da vam donese novce i plati vam, traže se i drugi aranžmani. Posebno je važno da naoružanje koje kupujete otvara nova radna mjesta, inače vam neće nitko pristati na to. Nije riječ o tome da je Bradley sam po sebi loš, ili daje nešto drugo puno bolje. Mi u javnom prostoru ne znam masu nekih činjenica, koliko nas košta ta modernizacija da ju dovedemo, koliko nas košta nabava nekog drugog vozila, i što stoji iza toga, zaključio je Ivica Mandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!