Napeto zbog "Bradleyja"

19:38 / 05.01.2022.

Autor: Šime Vičević/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Zoran Milanović/Mario Banožić

Zoran Milanović/Mario Banožić

Foto: HTV / HRT

Hoće li se Hrvatska odlučiti za nabavu američkih oklopnih vozila Bradley ili će se Hrvatska kopnena vojska nastaviti modernizirati nekim drugim tipom borbenih vozila za pješaštvo, još se ne zna. Ministar obrane rekao je da ne može odgovoriti na to pitanje dok nemamo sve informacije, a predsjednik Republike, koji zagovara nabavu "Bradleyja", zbog svega je još jednom napao ministra i Vladu.

Hoće li Bradley biti novi čuvar hrvatskog kopna, odluka se još čeka. A ministar Banožić tvrdi i sve informacije potrebne Vladi da je donese. Uzvraća i predsjedniku Milanoviću, koji je proteklih tjedana tvrdio da netko oteže proces radi osobnih interesa.

- Oni koji pričaju o tome da otežemo, neka kažu koji oni imaju interes u tome da nas požurivaju, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

- Hrvatska, to je moj interes. Ne Brisel, ne poslići gore, ne aranžmančići, naglasio je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Dok predsjednik ističe da mu nije jasno zašto Vladi treba toliko vremena za donošenje odluke, ministar obrane podsjeća da je proces počeo još 2017. i da se u međuvremenu pojavilo pitanje modernizacije vozila.

- Kad se krenulo s projektom Bradley, krenulo se o verziji M2A3. To je verzija koja se danas koristi u američkoj vojsci, rekao je Banožić.

Međutim, američka strana je u jednom trenutku rekla da oni nisu u mogućnosti isporučiti vozila M2A3, nego M2A2 ODS.

- Ne razgovaram s njim. To nije točno, to je laž, naglasio je Milanović.

- Od početka je netko imao fantaziju da ćemo dobiti ono što trenutno koriste Amerikanci. I oni su nam vrlo rano rekli, to nije realno. To što on govori, jer on je totalni dibidus, mu je rekao neki savjetnik iz ministarstva, rekao je Milanović.

Američka ponuda ima i cijenu.

- 153 milijuna dolara, koliko bi trebala dati Republika Hrvatska, i 45 milijuna dolara. 45 milijuna dolara je administrativni trošak koji će Vlada Amerike, kroz određeni program, pokriti prema ovim vozilima kroz donaciju opreme, rekao je Banožić.

Ponuda se, ističe predsjednik, temelji na kombinaciji donacije, ulaganja i kupovanja opreme.

- Ukupna cijena, total package, iznosi cirka 150 milijuna dolara plus PDV. Plus PDV. To je ono što se nije govorilo za francuske avione, rekao je predsjednik Republike Hrvatske.

Različita stajališta i oko toga može li odluka utjecati na odnose sa SAD-om.

- Nije Americi cilj prodati Hrvatskoj nešto što joj ne treba. Americi je cilj da ima snažno partnerstvo, snažnog saveznika ovdje. Ja sam siguran da ćemo mi razgovarati o Bradleyju, a čujte, u konačnici, možda i o nekom drugom vozilu, rekao je Banožić.

Preispitivanje američke ponude u zadnji tren, 5 sekundi do 12, kao što se to sada radi, narušava partnerske odnose sa SAD-om, rekao je Milanović.

- Danas u 3 i 15 će hrvatski premijer slušati brifing koji će voditi neki američki, ne znam, pukovnik, dodao je.

Iz Banskih dvora tu su informaciju - opovrgnuli. Ističu da na tom sastanku nije sudjelovao premijer, već ministar Banožić, predstavnici MORH-a i savjetnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!