06:30 / 09.11.2018.

Autor: D.M./HRT

Manji PDV na lijekove - viši neporezivi dio davanja poslodavaca

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Projekcija proračuna temelji se na stopi rasta BDP-a od 2,9 posto. Na drugo čitanje u Sabor Vlada šalje i paket od 9 poreznih zakona.
Vlada je prihvatila prijedloge proračuna za iduću i rebalansa za ovu godinu. Proračun za 2019. za temelj ima projekciju gospodarskog rasta od 2,9%, pri čemu se predviđaju prihodi od 136,1 milijardu kuna i rashodi od 140,3 milijarde kuna. Raspravljeni su i konačni prijedlozi izmjena devet poreznih zakona, koji su prošli prvo čitanje u Saboru, a sada su spremni za drugo.

- Plenković: Želimo obećati manje, a realizirati više
- Dobitnici državnog proračuna za 2019.
- Reakcije ministara na prijedlog novog proračuna

Prema prijedlogu Vlade, prihodi državnog proračuna iznosit će u 2019. godini 136,1 milijardu kuna, ili 5,5 posto više u odnosu na originalno planirani proračun za 2018. Rashodi za iduću godinu planirani su, pak, na 140,3 milijarde kuna, što je 6,9 milijardi više u odnosu na originalno planirane rashode u ovoj godini. Preraspodjela u okviru rebalansa ovogodišnjeg proračuna ide u nekoliko bitnih smjerova - na zdravstveni sektor oko 400 milijuna kuna, za unutarnje poslove zbog migracija, dio ide za politiku demografije, otprilike 230 milijuna kuna za indeksaciju mirovina, za kulturu, graditeljstvo, znanost, pravosuđe i regionalni razvoj.

Usvojeni su i konačni prijedlozi devet poreznih zakona među kojima i Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivoga povrća, korijenja i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020.

Vlada u konačnom prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u predlaže stopu od 5 posto na sve lijekove, to jest one koji se izdaju na recept i bez njega, rekao je ministar financija Zdravko Marić. Trenutno je stopa PDV-a na lijekova na recept 5 posto, a za bezreceptne lijekove 25 posto. Vlada predlaže i smanjenje stope PDV-a na usluge i povezana autorska prava pisaca, skladatelja i umjetnika s 25 na 13 posto, rekao je Marić. Podsjetio je da se predviđa da porezni obveznici ulaze u sustav PDV-a čim tijekom godine ispune uvjete za ulazak, a taj je prag 300 tisuća kuna, a ne kao sada s početkom iduće kalendarske godine. Ukida se i vrijednosni prag od 400 tisuća kuna za priznavanje predporeza od 50 posto kod nabavke i održavanja automobila. Neoporezivi primici povećavaju se na 7.500 kuna

Predlaže se i da porezno tijelo može od poreznog obveznika tražiti podnošenje instrumenta osiguranja plaćanja, ako sumnja u opravdanost dodjele PDV ID broja te prilikom stjecanja rabljenog prijevoznog sredstva iz EU-a. To je bitno zbog sprječavanja poreznih prijevara, objasnio je ministar financija koji je prijedloge proračuna i rebalansa dodatno pojasnio na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.
Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!