12:39 / 05.02.2021.

Autor: HRT/V.G.

Markotić ima dobru vijest: Plazma pomaže u liječenju starijih

Alemka Markotić i Krunoslav Capak

Alemka Markotić i Krunoslav Capak

Foto: HTV / HRT

 Zaključeno je da plazmu treba dati unutar prvih 72 sata dok se još virus nalazi u cirkulaciji i umnožava se odnosno dok još nije razvijen teži oblik bolesti.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić rekla je u petak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera da ima dobru vijest vezanu za liječenje COVIDA-19.

Polovicom siječnja izašla je relevantna studija usmjerena na najrizičnije skupine, bolesnike starije od 65 godina. Zaključeno je da plazmu treba dati unutar prvih 72 sata dok se još virus nalazi u cirkulaciji i umnožava se odnosno dok još nije razvijen teži oblik bolesti.

- Najveći rizik je dob, a onda i ostale kronične bolesti i pretilost. Mora se znati koja je količina antitijela u plazmi. Nemaju svi koji su preboljeli istu razinu antitijela, rekla je Markotić i dodala:

- Vidjelo se da kasnije davanje ima manji učinak i da su plazme koje su imale viši titar antitijela imale bolji učinak nego plazme s manje antitijela. Zaključak je da bi se kod starijih od 65 godina unutar 72 sata mogla primjenjivati plazma visokog titra, rekla je.

Istaknula je kako ovaj način liječenja nije ispitan na mlađim bolesnicima, ali sugerira se da se mlađe osobe s rizičnim faktorima mogu liječiti po toj shemi, kao i bolesnici koji su imunokompromitirani.

- RH nema dovoljno bolesnika i dovoljno plazmi iako se plazma koristi i u našoj klinici, ali i mi smo primijetili da ju treba primijeniti prije, dok se bolest nije jako razvila. Samo davanje plazme nije izazvalo pogoršanje ili alergijske reakcije. Treba misliti i na to da se davanjem plazme može pojačati odgovor t-stanica koje mogu uništavati inficirane stanice i izazvati imunološki pojačanje bolesti. Taj dio nije primijećen, rekla je Markotić.

Dodala je kako se radi o starom obliku liječenja koji u borbi s koronavirusom može pomoći.

I prva Nobelova nagrada 1901. je dobivena za liječenje antiserumom, podsjetila je Markotić, pojasnivši da je tada problem bila difterija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!