08:39 / 05.02.2021.

Autor: Studio 4/HRT

Štefančić Martić: Raste povjerenje u sigurnost cjepiva

Vesna Štefančić Martić

Vesna Štefančić Martić

Foto: Studio 4 / HRT

73 posto zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u istraživanju HLK i osam liječničkih komora se želi cijepiti ili se već cijepilo, dok njih 55 posto smatra da je covid teška bolest.

Vesna Štefančić Martić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost Hrvatske liječničke komore i koordinatorica kampanje „Imaš znanje, budi primjer“, gostujući u emisiji „Studio 4“ rekla je da je s prošlim tjednom procijepljeno oko 33.000 zdravstvenih djelatnika, odnosno da tri četvrtine još uvijek nisu primili cjepivo.

Što se tiče povjerenja građana, Štefančić Martić je rekla kako stupanj povjerenja i sigurnosti raste kako dobivaju više konkretnih znanstveno provjerenih informacija.

73 posto djelatnika vjeruje cjepivu

U sklopu kampanje koja je bila usmjerena na zdravstvene djelatnike, HLK zajedno s osam drugih komora u zdravstvu provela je istraživanje na 9000 zdravstvenih djelatnika kojim su htjeli pokazati kakav je stav zdravstvenih djelatnika po pitanju cijepljenja te dobiti informacije o tome jesu li stekli povjerenje u cjepiva, na koji način procjenjuju kolektivnu odgovornost i sl.

- Ugodno nas je iznenadio rezultat,  73 posto zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u istraživanju se želi cijepiti ili se već cijepilo, što pokazuje da imaju povjerenje u sigurnost cjepiva, rekla je.

Štefančić Martić je istaknula kako to nije podatak koji govori koliko njih se ne želi cijepiti.

- Došli smo do rezultata da je 10 posto onih djelatnika koji nisu preboljeli covid, a ne žele se cijepiti, a u preostale ubrajamo i neodlučne. Tih 10 posto ima jednu nižu razinu kolektivne odgovornosti, više sumnjaju u sigurnost cjepiva i skloni su podcjenjivati opasnost od samog virusa i bolesti, rekla je.

Teška bolest


55 posto ispitanika smatra da je covid-19 teška bolest.

- U skupini onih koji nisu cijepljeni, imamo četvertinu onih koji su neodlučni, najčešće jer ne rade svi zdravstveni djelatnici direktno s covid pacijentima. Možda ta neodlučnost i nepoznavanje tih informacije govore u prilog tome da oni žele provjerene i stručne informacije, rekla je Štefančić Martić dodajući kako ona smatra covid teškom bolesti jer je osobno upoznata s ishodima liječenja nekih pacijenata iz njene bliske okoline koji su imali teške simptome, ali i sa smrtnim ishodima.

Učinkovitost cjepiva AstraZenece

Štefančić Martić je rekla da je ključno stvaranje dovoljne količine protutijela nakon cijepljenja, što će najviše ovisiti o stanju imuniteta pojedinca.

Neke zemlje privremeno  su odlučile da osobe starije od 65 godine neće cjepiti cjepivom AstraZenece. Štefančić Martić kaže da to ne znači da cjepivo nije sigurno ili učinkovito na osobama starije dobi.

- Ukupan broj osoba starije dobi koji su sudjelovali u trećoj fazi kliničkih ispitivanja bio je premalen da bi zaključke s visokom razinom sigurnosti mogli interpretirati, to ne znači da ono nije sigurno, pojasnila je.

Govoreći o ruskom cjepivu Sputnik V, doktorica je rekla kako je razina povjerenja u to cjepivo u startu bila niska, te da u konačnici o odluci europske agencije za lijekove ovisi hoće li se ono koristiti u EU.

- Očekujemo kroz neko izvjesno vrijeme tu odluku, rekla je.

Nuspojave

Prema podacima HALMED-a s jučerašnjim danom ukupno je bilo 569 prijavljenih nuspojava cjepiva. Štefančić Martić ustvrdila je da je to vrlo mali broj s obzirom na broj procijepljenog stanovništva, kao i da je riječ o vrlo blagim nuspojavama kratkog trajanja.

U Hrvatskoj je dosad preminulo više od 5000 bolesnika. Trenutnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj ocijenila je naizgled stabilnom, no kaže da nema garancije da će to tako potrajati. Kazala je da moramo biti fokusirani na to da i dalje poštujemo epidemiološke mjere i da se informiramo o benefitima cijepljenja u odnosu na rizik zaraze.

- Većina preminulih su starije osobe koje često imaju više bolesti, čiji je imunološki sustav oslabljen i virus je samo pogoršao njihov zdravstveni status. Snage moramo usmjeriti na cijepljenje kako bi suzbili epidemiju, poručila je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!