Marović: Na broj 114, za pomoć raseljenima iz Ukrajine, dnevno je oko 150 poziva

30.03.2022.

09:44

Autor: M.M./HRT

Tomislav Marović iz ravnateljstva Civilne zaštite

Tomislav Marović iz ravnateljstva Civilne zaštite

Foto: HRT / HTV

U Hrvatskoj je do danas stiglo preko 11.100 izbjeglica iz Ukrajine. Kako bi se lakše integrirali u društvo i lakše snašli u novoj sredini, na zagrebačkom Ksaveru već devet dana radi pozivni centar gdje pozivom na broj 114 mogu dobiti sve potrebne informacije.

- Otkako smo uspostavili pozivni broj 114 došli smo do 1400 poziva. Dnevno je u prosjeku 130-150 poziva, rekao je Tomislav Marović iz ravnateljstva Civilne zaštite. 

Rekao je kako najčešće zovu hrvatski građani, oko 90 posto, a oko 10 posto su izbjeglice iz Ukrajine.

- Hrvatske građane zanima na koji način mogu aplicirati za pojedinačne smještaje, znači čovjek koji ima na raspolaganju stambenu jedinicu i želi ju ustupiti na korištenje. Postupak je jednostavan. Trebaju prvo ispuniti obrazac za prijavu u lokalnom stožeru Civilne zaštite. Zatim će dobiti potvrdu da stambena jedinica odgovara za smještaj raseljenih osoba i trebaju priložiti dokaz o vlasništvu. Ta tri papira dostavljaju ravnateljstvu Civilne zaštite i onda se pokreće postupak pisanja ugovora i useljavanje osoba u stambeni jedinicu, objasnio je Marović. 

Dodao je kako su zadovoljni brojem ljudi koji nude pomoć, te da Hrvatska pokazuje veliku solidarnost i srce.

- Imamo situaciju da će se dio troškova režija i naknade isplaćivati ljudima, tako da nije sve na solidarnosti. Isplaćivat će se ovisno koliko kvadrata ima stambena jedinica. Za samca - 50 kuna po danu. Za obitelj, za prvog člana - 40 kuna, drugog - 30 kuna, trećeg - 20 kuna, četvrtog - 10 kuna i onda se radi računica. Maksimalni iznos koji se može dobiti je 3600 kuna, istaknuo je.

Na upit gdje imaju najviše posla, Marović je rekao kako imaju dobro uspostavljen plan djelovanja, te da svi koji dolaze u RH prolaze isti tretman.

- Po dolasku idu u prihvatni centar gdje se pregledavaju i registriraju, a onda idu dalje u kolektivni ili dogovoreni smještaj. Nakon toga se javljaju u policijsku postaju, gdje dobiju zeleni karton, privremenu zaštitu i time ostvaruju sva prava kao i hrvatski građani, rekao je, te dodao da je do sada u Hrvatsku došlo preko 11.100 ljudi, pretežito žena i djece.

Matea je jedna od vrijednih volontera koja svojim znanjem ukrajinskog jezika pomaže ukrajinskim izbjeglicama.

Rekla je kako Ukrajinci najviše zovu i pitaju gdje se trebaju i kako registrirati, te koje dokumente trebaju imati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!