14:57 / 08.11.2021.

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Marušić: Sustav posvajanja je spor, postoji puno prostora za poboljšanje

Mjesec posvajanja

Mjesec posvajanja

Foto: Gerd Altmann/Studio 4 / Pixabay/HRT

Sutra je Svjetski dan posvajanja. Sve je više djece kojoj treba obitelj. Kapaciteti u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi odavno su premašeni. Malo djece dobiva mogućnost za posvojenje, a proces traje dugo. Izvršna direktorica Adopte Dubravka Marušić kazala je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako je sustav posvajanja spor, te da postoji puno prostora za poboljšanje. 

- Sve se svodi na potrebu ubrzavanja i agilnost sustava socijalne skrbi kao i sustava pravosuđa o kojem ovisi posljednji korak - rješenje roditeljske skrbi, poručila je Marušić.

Prošle godine 399 djece ima ispunjene pravne pretpostavke za posvojenje, a u registru posvojitelja se nalazi 1038 građana koji su u statusu potencijalnih posvojitelja. Djeca od jedanaest do četrnaest, odnosno djeca od petnaest do osamnaest godina teže pronalaze posvojitelje, odnosno obitelj.

- Ono što je ključno pitanje - gdje su nam sva ta djeca?, pitala se Marušić.

U domovina je smješteno oko četiri tisuće djece, a Marušić je naglasila kako je potrebno napraviti bazu podataka, napraviti bolji informatizacijski sustav, koji bi osigurao uvjete za praćenje kretanja i položaj djeteta u sustavu, te bi se tako moglo i pravodobno reagirati.

Dodala je kako svako dijete treba individualno promatrati i donositi odluke. Potencijalni posvojitelji, po nekakvim statistikama čekaju oko tri godine da posvoje dijete. Naravno, to je prosjek, neki prije, a neki i kasnije dođu u priliku za posvojenje.

Posvojitelji prolaze i određene edukacije, što je jako dobro, jer i same edukacije posvojitelje pripreme za roditeljstvo. Interes za posvojenje ne jenjava, te se posvojenjem stvara nova obitelj. 

Za Mjesec posvojenja Adopta je pripremila kampanju "ZA(PRAVO) OBITELJI!" koja se osvrće na nejednakost u pravima između bioloških i posvojiteljskih obitelji.

Sutra će na Svjetski dan posvojenja Adopta predstaviti slikovnicu Lastin novi dom, jednu od rijetkih slikovnica o posvojenju hrvatskih autora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!