Matica sindikata: Vladine mjere dobre ali nedovoljne, potreban rast plaća

09.09.2022.

15:24

Autor: T.V./HRT/Hina

Matica hrvatskih sindikata, arhivska fotografija

Matica hrvatskih sindikata, arhivska fotografija

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Matica hrvatskih sindikata (MHS) pozdravila je u petak Vladine mjere koje idu u smjeru zaštite građana i poduzetnika od daljnjeg rasta cijena energenata, no drži da su nedovoljne jer nedostaje rast plaća bez kojeg je nemoguće premostiti razdoblje snažnog rasta cijena.

Vlada se odlučila na povećanje neoporezivih primitaka, a u MHS-u smatraju kako bi korisnije bilo smanjenje donje stope poreza na dohodak ili povećanje neoporezivog dohotka, što bi osjetili svi zaposlenici koji plaćaju porez na dohodak. Od povećanja neoporezivih primitaka koristi će imati poslodavci i samo mali broj zaposlenih, ističe MHS u priopćenju.

Dodatno, Vlada mora na plaće reagirati i direktno, jer je najveći poslodavac u zemlji, a plaće njezinih zaposlenika ove godine vrlo jasno zaostaju za plaćama drugih radnika u zemlji, kažu sindikalci.

Dok su privatni poslodavci svojim zaposlenicima u prvih šest mjeseci osigurali rast bruto plaća za 9,7 posto, Vlada je osnovicu za plaće u javnim služabma prosječno povećala za svega 0,7 posto.

Budući da je inflacija u tom razdoblju iznosila 8,6 posto, to znači da su privatni poslodavci blago povećali kupovnu moć svojih radnika, dok su plaće u javnim službama snažno pale, upozorava MHS.

Ekonomska kretanja su povoljna za državu i javne financije - BDP raste iznad očekivanja, turistička sezona će po prihodima biti rekordna, zaposlenost također, a inflacija sama po sebi ide u prilog punjenju proračuna. Vlada u takvoj situaciji ne može zanemarivati liječnike, znanstvenike, medicinske sestre, učitelje, socijalne radnike i sve druge zaposlenike u javnim službama bez kojih društvo ne može funkcionirati.

MHS također upozorava da se predviđa rast cijena na razini godine za 10 posto, a prema sadašnjim podacima tako se kreće i rast plaća u privredi. Vlada stoga treba zaštititi svoje zaposlenike od rasta cijena primjerenim povećanjem plaća, kao što to rade privatni poslodavci.

Sukladno tome, sindikati javnih službi uputili su 5. rujna službeni zahtjev za otvaranjem pregovora o osnovici za plaće u okviru kojih očekuju postizanje dogovora o značajnom rastu plaća, ističe MHS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!