Medicinske sestre i nezdravstveno osoblje nastavljaju sa štrajkom

08.05.2023.

Zadnja izmjena 17:23

Autor: HRT/Hina/T.S.

Medicinske sestre u štrajku

Medicinske sestre u štrajku

Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

Medicinske sestre, tehničari i drugi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici i danas su četvrti put izašli pred bolnice u Sisku, Čakovcu, Bjelovaru i Zadru te zatražili veće plaće. Podsjetimo, nezadovoljni su jer Vladinom odlukom liječnici su dobili povećanje od 10%, a oni od 3 do 5,5%. Mirni prosvjedi trajat će sve do 11. svibnja, kada bi se u Zagrebu trebao održati veliki prosvjed. 

U zdravstvenom sustavu nedostaje više od 4500 medicinskih sestara i tehničara. Oni koji rade traže 10 posto veće plaće jer se mnogima od plaće plače. Ravnopravnosti nema, liječnici su, kažu, dobili sve, a oni mrvice.

- Trenutno tražimo deset posto što ja osobno mislim da je jako, jako malo, jer imamo recesiju koja je negdje 36-38 posto na državnoj razini. Mi smo i dalje u minusu i nećemo dobiti ništa. Druga stvar je, naši uvjeti rada. Trenutno je tako mali broj sestara u medicinskim ustanovama gdje često puta jedna radi na 30 pacijenata, rekla je Dajana Subić, predsjednica zadarske podružnice HSMMS-a.

- Biti medicinska sestra je nešto što smo izabrali i to nam je stvarno užitak i volimo to raditi, da to ne volimo za ove uvjete i ove koeficijente ne bismo ni ostali u tom poslu. Međutim, ono što nas je sad najviše povrijedilo je da se napravila diskriminacija u našem zdravstvenom sustavu. Znači, mi smo svi tim, jedni bez drugih ne možemo, objašnjava Dijana Farkaš, glavna sestra Odjela za pedijatriju u Županijskoj bolnici u Čakovcu.

Prosvjed u sisačkoj bolnici "I mi smo zdravstvo"


Prosvjedu, koji je protekao mirno i trajao petnaestak minuta priključilo se i nekoliko liječnika pa i pacijenata. Tom je prilikom rečeno, kako zdravstveni sustav ne može funkcionirati bez svih njegovih sastavnica. 


- Sindikati traže povećanje koeficijenata za sve zaposlene, odgovarajuće uvjete rada, te poštivanje kolektivnog ugovora. Plaće za većinu zaposlenih su ispod prosjeka u mnogim zemljama EU, ali to nije naš jedini problem. Medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kuhari, spremačice, administrativno osoblje i drugi upozoravaju kako se minimizira njihova uloga u zdravstvenom sustavu, rekla je predstavnica sisačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara medicinskih tehničara Tamara Mirković.

Upozorila je na diskriminaciju njihova rada i obrazovanja, nepriznavanja teških uvjeta rada, neprovođenja zaštite na radu i izloženost sve većoj agresiji i fizičkim naporima.
   

Istaknula je da su nemedicinski djelatnici u Sisku i za vrijeme COVID-a i potresa savjesno obavljali svoje zadaće u vrlo složenim uvjetima, za što nisu bili adekvatno nagrađeni.

Predstavnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Silvija Canko je napomenula kako je trenutačno najvažnije unaprijediti radno-pravni status za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike.

- Zdravstvena djelatnost ovisi o timskom radu i za sve moraju vrijediti ista pravila, kako bi im bio osiguran dostojanstven život. To podrazumijeva i usklađivanju koeficijenata sukladno stručnoj spremi, rekla je Canko.

Prosvjedovat će sve do 12. svibnja kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, središnji prosvjed.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!