Medicinske sestre i tehničari prosvjeduju i danas

04.05.2023.

Zadnja izmjena 12:58

Autor: HRT

protesta pacífica

protesta pacífica

Foto: HTV / HRT

Nastavlja se prosvjed medicinskih sestara, tehničara i nezdravstvenog osoblja. Nakon što su jučer prosvjedovali ispred bolnice Dubrava u Zagrebu, te bolnica u Splitu i Dubrovniku, danas isti prizori u Varaždinu, Krapinskim Toplicama te ispred KBC-a Sestre milosrdnice. Glavni su im zahtjevi bolji radni uvjeti i povećanje plaće za 10%.

Poručili su da zdravstveni sustav bez njih ne može funkcionirati, da ih tisuće nedostaju u sustavu te da su spremni i na štrajk.

Prosvjedi se nastavljaju i danas - u Zagrebu, Varaždinu i Krapinskim toplicama.

Planiraju veliki prosvjed u Zagrebu 12. svibnja.

- Zdravstveni sustav počiva na svima nama. Mi tražimo svoje mjesto u sustavu zdravstva uz liječnike. Mi tražimo da se cijeni i prizna naš rad jer bez nas zdravstveni sustav ne može funkcionirati, poručio je Marijan Novak, medicinski tehničar, KBC Sestre milosrdnice. 

- Tražimo bolje uvjete zato što su uvijek sestre zapravo zakinute imaju i manji koeficijent i sve. Tražimo tih 10 posto da se nama da isto da kao i drugim liječnicima jer svi smo zapravo zdravstveni djelatnici, istaknula je Tatjana Jerković, medicinska sestra, KBC Sestre milosrdnice. 

Zdravstveni radnici u Varaždinu 


Jutros su mirno prosvjedovali i zaposlenici varaždinske Opće bolnice. Uz bolje radne uvjete, glavni zahtjev djelatnika je, kao i kod njihovih kolega diljem zemlje, povećanje koeficijenta za najmanje 10 posto.

- Kod nas još 270 djelatnika prima nadoknadu do minimalne plaće. Svako takvo povećanje nama ne znači ništa, tražimo svojih 10 posto, rekla je Karmela Međimorec, sindikalni povjerenik u Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi. 

- U bolnici na 3 lokacije raspoređeno je 825 sestara, međutim to je nedovoljno i inače, a u ovom momentu je takva situacija da svaki tjedan netko odlazi, daje otkaz jer ima puno povoljnije radno mjesto u zemlji i inozemstvu, kazala je Vlasta Vuković-Hoić, predsjednica podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!