Medicinske sestre i tehničari prosvjeduju već treći dan

05.05.2023.

Zadnja izmjena 16:15

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Medicinske sestre i tehničari prosvjeduju već treći dan

Medicinske sestre i tehničari prosvjeduju već treći dan

Foto: HTV / HRT

Medicinske sestre, tehničari i drugi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici - prosvjeduju već treći dan. Nezadovoljni su plaćama i uvjetima rada. Danas su se okupili pred zagrebačkim KBC-om na Rebru, bolnicom Sveti duh u Zagrebu, KBC-u Osijek te bolnicama u Vinkovcima i Varaždinskim toplicama.

Posebno je burno bilo u Zagrebu.

- Da zahtijevamo da bolnica nulte kategorije mora imati poseban status u ovoj državi što se tiče plaće. Tako je! Koga ćete vi platiti kada radite razliku među svima nama, poručila je Gordana Miškulin, sindikalna povjerenica HSSMS-MT-a, podružnica KBC Zagreb.

Prosvjedovalo se i u Varaždinskim toplicama.

- Sve je otišlo, cijene gore. Jednostavno je malo i ljudi očekuju da se malo bolje živi i zato očekujemo tih 10 posto za sve za sve zdravstvene i nezdravstvene radnike, kaže administrator Ivan Dvorski, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice.

- Plaća je niska, tako da minimalac nije dovoljan za život, poručila je Zvjezdana Vosni, sobarica u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice.

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara u osječkom KBC-u


Prosvjedom "I mi smo zdravstvo" u krugu osječkog KBC-a sindikati medicinskih sestara i tehničara te nezdravstvenog osoblja u petak su se priključili zahtjevima za ravnopravan položaj svih djelatnika u zdravstvenom sustavu.

Povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Lidija Gavić poručila je da prosvjedom traže dostojanstven i ravnopravan odnos svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika u sustavu zdravstva, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, domovima zdravlja, kućnoj njezi i patronaži.

Iako je glavni zahtjev sindikata povećanje koeficijenata za minimalno 10 posto, Gavić je istaknula da problem nije samo u novcu, već i u nepoštivanju kolektivnog ugovora.

- Negdje nisu osigurani sistematski pregledi, ima slučajeva maltretiranja kolegica koje su pet godina pred mirovinom. S obzirom na to da nam se povećava opseg posla ima nas jako malo, a ima slučajeva gdje jedna kolegica radi s 20 pacijenata u smjeni od 12 sati, kazala je Gavić.

Napomenula je da su u tijeku pregovori za temeljni kolektivni ugovor, kojima se pokušava postići dogovor oko osnovice plaće, božićnice, uskrsnice i regresa, a ako se ne ispune sindikalni zahtjevi prvi slijedeći korak je veliki prosvjed 11. svibnja u Zagrebu.

Povjerenica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi u KBC Osijek Renata Crnjac istaknula je da se zalažu za jednakost svih zaposlenika u zdravstvenom sustavu te da sadašnju nejednakost u ostvarivanju prava nikada prije nisu doživjeli.

Podsjetila je da su liječnici u pregovore s Vladom krenuli samostalno te da se nisu mogli dogovoriti oko zajedničkog nastupa u pregovorima, a "Vlada i nadležno Ministarstvo su očito dopustili takav pristup".

- To nas je šokiralo i zabrinulo, jer smo shvatili da ako ovo ne pokušamo ispraviti, da će, zbog nejednakosti, doći do nezadovoljstva svih zaposlenih u sustavu, a jedni bez drugih nećemo moći funkcionirati, ocijenila je Crnjac.

Prosvjede zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika komentirao je resorni ministar Vili Beroš tijekom obilaska KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu. Rekao je da je Vlada već znatno povećala plaće te da će se njihova prava urediti krovnim zakonom o plaćama u javnom sektoru.

Nema mjesta nestrpljvosti, izrada zakona je pred nama. Izrada dvije nove uredbe je također pred nama. Stoga, ako ovo gledamo kao borbu za bolji startno mjesto to je u redu. Međutim, generalno gledajući na ovaj se način remeti dinamika i procedura. Stvari kompliciramo, umjesto da nam budu lakše, poručio je Beroš. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!