Veledrogerije traže milijarde, Beroš za veće izdvajanje iz plaća

30.03.2021.

11:39

Autor: Dnevnik/Hina/HRT/IMS/D.D./P.F.

Beroš za povećanje plaćanja iz plaća za zdravstvo

Beroš za povećanje plaćanja iz plaća za zdravstvo

Foto: HTV / HRT

Veledrogerija Medika obustavila je isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama zbog duga od 2,1 milijardu kuna. Prekid isporuke lijekova najavljuje i Oktal Pharma. Iz Ministarstva zdravstva sutra su na sastanak pozvali predstavnike veledrogerija, potvrdila je za Hrvatski radio predsjednica Koordinacije veledrogerija u HUP-u Diana Percač.

- Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna. U ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna, rekao je predsjednik Uprave Medike Jasminko Herceg. Stoga su, kaže, odlučili da neće isporučivati lijekove bolnicama koje ne poštuju zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to je 98% bolnica u Hrvatskoj. Da bi se problem mogao početi rješavati sastanak je trebao biti jučer da bi platili sutra.

Ministar zdravstva Vili Beroš ne javlja se na telefon već nas upućuje na premijera Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića, rekao je. 
Ovaj potez Medike znači da te bolnice danas nisu dobile nijednu kutiju lijekova iz te veledrogerije, a njezine dnevne isporuke iznose oko 5 milijuna kuna.

- U pitanje dolazio hoćemo li mi biti sposobni plaćati naše obavezue prema državi, prema radnicima, dobavljačima i prema bankama. Mi više nismo mogli. Očekujemo sutra da će Medici biti plaćeno milijardu kuna. U tom trenutku možemo normalno početi obavljati svoju redovitu djelatnost. Ako neće biti plaćeno onda ćemo imati problem, rekao je Herceg.

- Od početka svojeg mandata govorim da zdravstveni sustav nije financijski najstabilniji. Neće polučiti dugotrajnije rezultate bez određenih dugotrajnijih reformskih koraka. Ne vjerujem da će se desiti u skoroj budućnosti da ćemo više neposredno plaćati za zdravstvene usluge. Međutim, onaj stupanj izdvajanja za zdravstvo iz naših plaća mogao bi se povećati, izjavio je danas ministar zdravstva Vili Beroš.

Sutra imamo sastanak s predstavnicima veledrogerija. Svjesni smo problema i predložit ćemo rješenje usuglašeno s Ministarstvom financija. Radit ćemo sve da nijedan građanin ne ostane bez lijekova, naglasio je Beroš. Dodao je i kako o iznosima trenutačno ne može govoriti te da je riječ o kratkoročnom rješenju za nekoliko mjeseci.

Premijer Andrej Plenković je iz Vinkovaca, gdje se sastao s županom i gradonačelnikom, drugi puita danas komentirao dug za lijekove te osvrnuo i na poruku predstavnika veledrogerija.

- Dobro je da javnost zna o čemu se radi. Svaku put uoči nekog važnog datuma, evo pritiska, evo PR agencija, evo orkestriranog angažmana i pokušaja da se nešto naplati. Mi ćemo na temelju razgovora koje smo vodili riješiti dio tih dugova, zdravstvo će ići dalje, bolnice će dobivati lijekove. Nemam pojma što je on o tome komentirao, krajnje je nebitno. To su ovi isti koji su dobili 1,75 milijardi kuna u prosincu, rekao je Plenković dodajući da ne zna o čemu je danas govorio ministar zdravstva Vili Beroš.

Upitan je li zadovoljan njegovim radom, s obzirom da su veledrogerije rekle da im se ministar ne javlja, Plenković je novinarima poručio:

- Ne znam je li vi nastupate u ime veledrogerija ili ne. Ne pratim ih. Postoji sustav plaćanja. Ono što sam tražio od Beroša i Marića da malo zagrebu u te dugove, da zagrebu u odgovornost ravnatelja svih zdravstvenih ustanova da vidimo ima li nepotrebnih troškova u tim silnim milijardama. Pitajte njih, rekao je premijer.

Oktal Pfarma: Sustav nas ignorira 

- Sve bolnice koje Oktal Pharmi plaćaju iznad 300 dana imat će uvjetovanu isporuku, a malo ih je koji plaćaju ispod 300 dana. Mi tri ili 4 mjeseca opetovano molimo, ali nismo ozbiljno shvaćeni. Nismo imali nijedan sastanak u Ministarstvu, ministar se ne javlja na telefon, na naše upite premijer se oglušio. Nevjerojatna je ignorancija sustava, odnosno Vlade, na ovaj ogroman problem, ističe predsjednik uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar.

Plenković: Uvijek traže sredstva prije Božića, Uskrsa i izbora

- Situacija je uobičajena. Uvijek uoči nekakvog važnog termina, Božića, Uskrsa ili izbora, veledrogerije složno kreću tražiti sredstva. Razgovarat će s njima ministri finnacija i zdravstva i bit će im isplaćena određena sredstva u sljedećim danima, rekao je premijer Andrej Plenković dodajući da on nije računovođa da govori o preciznom datumu doznaka. 

- Za COVID ne koristimo antibiotike, međutim, kod određenog broja bolesnika zbog dodatnih bakterijskih infekcija i superinfekcija koristimo antibiotike. Za sada imamo dovoljno lijekova, koliko znam na pragu je i dogovor s veledrogerijama pa se nadam da kao ni dosad nećemo doći u situaciju da bolesnici ostanu bez lijekova, komentirala je situaciju ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Koordinacija veledrogerija, Udruga ljekarnika i Udruga proizvođača lijekova pri HUP-u upozorili su prošle srijede da bi zbog 6,5 milijardi kuna duga bolnica za isporučene lijekove i prestanka HZZO-ova plaćanja dugova ljekarnama opskrba lijekovima mogla biti ograničena.

Dug je od prosinca do kraja veljače narastao za više od 900 milijuna kuna te je dostigao četiri posto državnog proračuna. Predstavnici veledrogerija, ljekarnika i proizvođača lijekova također upozoravaju da je 20 posto bolnica od početka godine potpuno prestalo plaćati lijekove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!